Montserrat Gudiol, Ramon Casas i Guinovart, a Serra d’Or

20.04.2016

El número especial d’abril de 2016 Serra d’Or vol destacar especialment la secció d’art, no solament per l’interès i la qualitat de la informació que s’hi expressa, sinó també per les il·lustracions de peces úniques que hi reproduïm. Daniel Giralt-Miracle parla de la poètica en l’obra de Montserrat Gudiol, que ens va deixar el passat mes de desembre. Isabel Coll commemora els 150 anys del naixement de Ramon Casas amb un article sobre les seves estades a París i les influències que va rebre de Velázquez a Toulouse-Lautrec. Finalment, Montse Gispert-Saüch comenta les «Geografies emocionals» de Josep Guinovart exposades fins al 22 de maig al Museu de Montserrat.

Montserrat Gudiol | Foto: Arxiu Serra d'Or

Montserrat Gudiol | Foto: Arxiu Serra d’Or

A més a més, en aquest últim número la revista ofereix dues entrevistes: d’una banda, a Feliu Formosa, traductor teatral, poeta i escriptor dels seus propis records i vivències, la darrera obra dels quals és Sense nostàlgia (2015); d’altra banda, a Jordi Porta, que ha estat president d’Òmnium Cultural i, fins fa poc, de la Fundació Enciclopèdia Catalana, empresa que enguany celebra 50 anys.

A l’espai de lletres, presentem la figura de l’editora Maria Muntaner, que ha col·laborat a donar una nova embranzida a un projecte ja existent, Lleonard Muntaner Editor. A lectures, Pere Guixà publica un panorama de la narrativa catalana més rellevant del moment.

Dins la secció de música, Xènia Bussé tracta dels concerts participatius com a mètode de socialització dels gèneres populars i simfònics. Miquel Pujadó, parla de la paròdia relacionada amb la música, a més de l’habitual secció de Discografia catalana recent.

A teatre s’aborda, arran de la recent pèrdua, la figura de Josep Lluís Sirera com a gran home de teatre, i Jordi Jané fa una mirada panoràmica al circ nacional i estranger vist a Catalunya el 2015.

A fets i opinions, Montserrat Catalan parla de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del monestir de Poblet, i Frederic Ribas fa un recordatori històric del que ha estat Espanya envers les seves conquestes i ho relaciona amb l’actualitat.

Dins les seccions de cinema i televisió parlem del director i guionista cinematogràfic José Luis Montesinos i de l’escriptora i també guionista Anna Manso.

Jaume Fabre, a la secció de premsa, commemora els 40 anys de l’aparició del diari «Avui», i completen el número les habituals seccions d’opinió, ressenyes de novetats literàries i llibres d’assaig i estudi i la pàgina d’entreteniment.