Montserrat Abelló, 100 anys

6.02.2018

Enguany se celebra el centenari del naixement de Montserrat Abelló. La commemoració girarà al voltant de quatre eixos: la poesia, la traducció, el feminisme i el compromís amb el país. La setmana passada es va inaugurar l’Any Abelló Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona. Anna Vila ens en fa la crònica.

Montserrat Abelló | © Fiona Morrison

Cent anys després del seu naixement, la veu poètica de Montserrat Abelló serà homenatjada arreu del territori català. L’acte institucional d’obertura del passat 1 de febrer al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona va encetar l’Any Abelló, de la mà de la Institució de les Lletres Catalanes i els hereus de la poeta i traductora tarragonina. Conferències, activitats, recitals, espectacles, exposicions i una jornada acadèmica, prevista pel 29 de novembre. Aquests són els actes que vestiran l’any 2018 i part del 2019 per homenatjar una de les veus referents de la poesia catalana contemporània, amb un compromís ferm pel feminisme, el seu país i la seva llengua. Amb una trajectòria literària extraordinària, és moment que es plasmin les experiències d’Abelló durant la República, la guerra civil i l’exili, i, tot això, en forma de poemes i més d’una dotzena de llibres.

Són les set i deu de la tarda quan la regidora Begoña Floria, junt amb la secretària general del departament de Cultura de la Generalitat, M. Dolors Portús; donen per inaugurada la jornada i es preparen per presidir la commemoració a la veu “lluitadora, vital i feminista” que va ser Montserrat Abelló. Un any que se centrarà en “seduir a aquells que no coneguin la seva veu poètica i estimular les noves generacions”, així ho explica la comissària de l’Any Abelló, Laura Borràs. Definida com una eina “imprescindible” per la seva vessant traductora, cap i des de l’anglès, de figures tan conegudes com Sylvia Plath, Anne Sexton o Dylan Thomas.

Una inauguració protagonitzada per l’emoció, l’estima i l’admiració cap a “una dona rebel, lluitadora, emprenedora” i -seguint amb les paraules de la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Palau– propietària d’una literatura d’esperit de vida i basat en les seves reflexions del dia a dia. La també diputada del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va voler fer un esment especial als detalls del logotip escollit per a l’Any Abelló. Dues peces clau que definien la poesia i la vida de la figura homenatjada: el color lila com a símbol de les dones i la tipografia original d’Abelló escrivint “any”, a la vora d’una ploma i una mà.

Els fills de la poeta, Mireia i Miquel, presents en la jornada, van veure, commoguts, com els versos de la seva mare eren musicats al final de la vetllada. Com a part del disc ‘Espero meravelles’, Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, a la guitarra; van protagonitzar el comiat de l’acte amb les paraules d’Abelló. Amb un feminisme que teixia “sonoritat i genealogies femenines”, només ens queda esperar que les activitats programades ens remetin a la veu de Montserrat i al sentiment de: “Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades”.

Abelló a la Biblioteca de Catalunya

Els hereus de Montserrat Abelló han donat el fons de la seva mare a la Biblioteca de Catalunya. És un punt de partida indispensable perquè els estudiosos de la seva obra puguin investigar a partir d’ara. Ens espera un any de conferències i simposis, que es completarà amb una exposició itinerant. La poesia de Montserrat Abelló ha fet fortuna entre músics i rapsodes. La seva poesia ha estat musicada per Mirna Vilasis i Xavi Múrcia, la Mariona Sagarra i la Celeste Alias. Laura Borràs ha apuntat que enguany serà el moment d’aplegar tots els músics que han versionat la seva poesia i fer-ne un concert integral. D’entrada ja està confirmat que el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, on Abelló ja havia estat poeta d’honor, li dedicarà un espectacle. També tindrà un espai especial a la Setmana de la Poesia de Barcelona d’enguany.

Aquest dijous 8 de febrer a les 21.30h la Biblioteca de Catalunya acull el recital Cartografies del desig, que explorarà l’amistat i la relació entre la poesia de Maria Mercè Marçal i Montserrat Abelló. Es tracta d’una conferència cartografiada amb dansa, música i poesia en la qual participaran Adolf Alcañiz, Luc Berger, Anna Bofill, Araceli Bruch, Béné Carrat, Lluïsa Julià, Lluïsa Mallol, Montse Massaguer, Mariona Millà, Montse Solà i Ester Xargay. Entrada gratuïta i aforament limitat.