Montserrat Abelló, 100 anys

Cent anys després del seu naixement, la veu poètica de Montserrat Abelló serà homenatjada arreu del territori català.

Enguany se celebra el centenari del naixement de Montserrat Abelló. La commemoració girarà al voltant de quatre eixos: la poesia, la traducció, el feminisme i el compromís amb el país. La setmana passada es va inaugurar l’Any Abelló Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona. Anna Vila ens en fa la crònica.

Cent anys després del seu naixement, la veu poètica de Montserrat Abelló serà homenatjada arreu del territori català. L’acte institucional d’obertura del passat 1 de febrer al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona va encetar l’Any Abelló, de la mà de la Institució de les Lletres Catalanes i els hereus de la poeta i traductora tarragonina. Conferències, activitats, recitals, espectacles, exposicions i una jornada acadèmica, prevista pel 29 de novembre. Aquests són els actes que vestiran l’any 2018 i part del 2019 per homenatjar una de les veus referents de la poesia catalana contemporània, amb un compromís ferm pel feminisme, el seu país i la seva llengua. Amb una trajectòria literària extraordinària, és moment que es plasmin les experiències d’Abelló durant la República, la guerra civil i l’exili, i, tot això, en forma de poemes i més d’una dotzena de llibres.

Són les set i deu de la tarda quan la regidora Begoña Floria, junt amb la secretària general del departament de Cultura de la Generalitat, M. Dolors Portús; donen per inaugurada la jornada i es preparen per presidir la commemoració a la veu “lluitadora, vital i feminista” que va ser Montserrat Abelló. Un any que se centrarà en “seduir a aquells que no coneguin la seva veu poètica i estimular les noves generacions”, així ho explica la comissària de l’Any Abelló, Laura Borràs. Definida com una eina “imprescindible” per la seva vessant traductora, cap i des de l’anglès, de figures tan conegudes com Sylvia Plath, Anne Sexton o Dylan Thomas.

Una inauguració protagonitzada per l’emoció, l’estima i l’admiració cap a “una dona rebel, lluitadora, emprenedora” i -seguint amb les paraules de la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Palau– propietària d’una literatura d’esperit de vida i basat en les seves reflexions del dia a dia. La també diputada del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va voler fer un esment especial als detalls del logotip escollit per a l’Any Abelló. Dues peces clau que definien la poesia i la vida de la figura homenatjada: el color lila com a símbol de les dones i la tipografia original d’Abelló escrivint “any”, a la vora d’una ploma i una mà.

Els fills de la poeta, Mireia i Miquel, presents en la jornada, van veure, commoguts, com els versos de la seva mare eren musicats al final de la vetllada. Com a part del disc ‘Espero meravelles’, Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, a la guitarra; van protagonitzar el comiat de l’acte amb les paraules d’Abelló. Amb un feminisme que teixia “sonoritat i genealogies femenines”, només ens queda esperar que les activitats programades ens remetin a la veu de Montserrat i al sentiment de: “Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades”.

Abelló a la Biblioteca de Catalunya

Els hereus de Montserrat Abelló han donat el fons de la seva mare a la Biblioteca de Catalunya. És un punt de partida indispensable perquè els estudiosos de la seva obra puguin investigar a partir d’ara. Ens espera un any de conferències i simposis, que es completarà amb una exposició itinerant. La poesia de Montserrat Abelló ha fet fortuna entre músics i rapsodes. La seva poesia ha estat musicada per Mirna Vilasis i Xavi Múrcia, la Mariona Sagarra i la Celeste Alias. Laura Borràs ha apuntat que enguany serà el moment d’aplegar tots els músics que han versionat la seva poesia i fer-ne un concert integral. D’entrada ja està confirmat que el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, on Abelló ja havia estat poeta d’honor, li dedicarà un espectacle. També tindrà un espai especial a la Setmana de la Poesia de Barcelona d’enguany.

Aquest dijous 8 de febrer a les 21.30h la Biblioteca de Catalunya acull el recital Cartografies del desig, que explorarà l’amistat i la relació entre la poesia de Maria Mercè Marçal i Montserrat Abelló. Es tracta d’una conferència cartografiada amb dansa, música i poesia en la qual participaran Adolf Alcañiz, Luc Berger, Anna Bofill, Araceli Bruch, Béné Carrat, Lluïsa Julià, Lluïsa Mallol, Montse Massaguer, Mariona Millà, Montse Solà i Ester Xargay. Entrada gratuïta i aforament limitat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació