Montblanc torna a convertir-se en la Vila del Llibre

20.03.2019

El festival anual de Montblanc Vila del Llibre 2019 celebrarà la seva tercera edició del 22 al 24 de març amb la mirada posada en les històries literàries i en la història que s’explica als llibres. Montblanc, Vila del Llibre arrencarà divendres amb un recital poètic musical inspirat en la figura de Gabriel Ferrater. Durant el cap de setmana rebrà noms com Rafel Nadal, premi Ramon Llull 2019; Jordi Cabré, premi Sant Jordi 2018; Margarida Aritzeta, Elisenda Roca, Maite Carranza, Eva Piquer o Bea Talegón.

Gabriel Ferrater

Entre les propostes més destacades trobem el recital poètic musical In Memoriam basat en els poemes de Gabriel Ferrater a càrrec de Xavier Miró i el compositor i guitarrista Andres Noarde. Aprofitant el cinquantè aniversari de la publicació de l’obra poètica completa de Ferrater, Les dones i els dies, la Vila del Llibre vol tornar a donar visibilitat a la veu i guitarres que homenatgen la vivència de la guerra, l’exili, la llibertat, la joventut, l’amor, “que són la memòria d’aquest gran poeta i la nostra”, segons detallen Miró i Noarde. L’acte tindrà lloc divendres 22 de març al Centre Cultural Sant Jordi. Seguidament, la tercera edició de la Vila del Llibre s’inaugurarà després de l’espectacle amb l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan EliesAdell, i Enric Bono, director del festival.

Així doncs, amb la voluntat de promoure espectacles literaris que recuperin la nostra història més immediata, però també presentacions i taules rodones per descobrir a les persones part de la nostra història i activitats infantils que expliquen als més petits la nostra història més remota, tal com apunta el director de la Xarxa,Enric Bono, la vila obrirà amb la primera de les seves taules: la presentació d’un mapa de racons naturals i patrimonials de la Vila Medieval presentat pel creador de mapes i guies Juan Carlos Borrego que comptarà amb la participació de l’alcalde de la Vila, Josep Andreu, i diversos autors els quals llegiran poemes que acompanyaran les imatges del mapa.

 

Amb la plaça Major com a centre neuràlgic i punt d’acollida del mercat d’editors que enguany rebrà 31 segells,aquesta tercera edició oferirà com a espais de presentació de llibres la Casa Desclergue i la Sala de Plens de l’Ajuntament. La Casa Desclergue serà l’escenari de les taules de llibre, les quals s’obrirà amb una narrativa del procés amb quatre mirades literàries al moment polític català. Així doncs, amb la presència de Bea Talegón, autora de Llibertat d’excepció(Pagès Editors); Bernat Puigtobella, editor de Núvol i promotor de les revistes Us volem a casa, un recull d’articles que s’envien a la presó; Determinació Nacional(Voliana Edicions) de Juan Carlos Moreno Cabrerapresentat per Jordi Soler i Camardons, editor; i finalment Després del procés, què?(Pagès Editors), un llibre de diversos autors presentat per Aida Sanuy Perpinyà. Per la seva banda i a la mateixa Sala Desclergue, Eva Piqueri Eva Armisénpresentaran el llibre il·lustrat Evasions, un llibre que converteix el que és quotidià en excepcional.

El mateix dissabte per la tarda, s’abordarà una conversa a tres sobre narratives de l’exili  amb la presència de Carles Casajuana, autor de Retorn(Columna Edicions), Manuel Castellet i La mitra de l’exili(Editorial Gregal) i Juli Capilla que presenta una obra del valencià Rafael Chirbes: La bona lletra(Lletra Impresa Edicions). La jornada es tancarà a Desclergue amb la presentació del premi Sant Jordi 2018, Jordi Cabré: Digues un desig(Enciclopèdia Catalana), una novel·la sobre els límits que som capaços de sobrepassar per arribar a seduir i crear una identitat falsa.

Tina Vallès

Diumenge serà Joan Margarit el primer protagonista de les trobades literàries a la Vila amb la seva obra Per tenir casa cal guanyar la guerra(Proa). Per altra banda, Tina Vallèsi Mònica Batet, codirectora i autora respectivament del recull 24 contes al dia(Godall Edicions), compartiran amb els lectors els secrets de l’art del conte i, tot seguit, Gabi Martínezconvida a descobrir la narrativa d’éssers fantàstics i misteriosos amb el seu llibre Animales invisibles, (Nørdica Libros). Per la tarda, amb Margarida Aritzeta i Rapsòdia per a un mort(Llibres del delicte), Pau Juvillài David Marínamb Primàries de sang(Pagès Editors) i Roger Rubioamb El hombre que no haria daño a nadie(Ediciones B) tindrà lloc la taula rodona de novel·la negra on es presentaran les obres i es parlarà de la capacitat literària que té la novel·la negra a l’hora de captivar al lector.  Finalment,Rafel Nadal, guanyador del premi Ramon Llull 2019 amb El fill de l’italià, (Columna) i Coia Vallsamb Els Camins de la llum, (Rosa dels Vents) reivindicaran la història que fan les persones anònimes i conclouran la setmana d’activitats literàries de la Vila del Llibre 2019.

Dins de la programació, el festival anual de “Montblanc, Vila del Llibre, 2019” també compta amb activitats infantils i familiars on a més de contacontes i presentacions hi haurà un espai permanent d’activitats d’esbarjo literari i de foment de la lectura, com també un espai de tallers d’oficis del llibre, pensat per un públic familiar i la projecció del documental Miquel Porter i Moix: la república de la llibertat i el bon humor, una peça audiovisual que fa un recorregut per la figura d’aquest cineasta, professor, historiador, crític, músic i humanista vinculat a Montblanc.