Monique Savoie és innovació

14.02.2018

El festival Llum BCN torna aquest cap e setmana amb novetats. D’una banda, es duplica el nombre d’espectacles i instal·lacions. De l’altra, hi ha un canvi de localització, ja que en aquesta edició es desplaça al barri de Poblenou. Serà el 16, 17 i 18 de maig.

Monique Savoie

La videoartista quebequesa Monique Savoie és l’artista convidada de Llum BCN 2018. Les projeccions immersives de la seva fundació, la Société des Arts Technologiques (SAT), es projectaran al Domo de l’Espai familiar, a la cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger. Els assistents podran veure obres com Pluroma del Dustyn Lucas o The Visit del Sean Caruso i el Mourad Bennacer, entre d’altres.

La Monique Savoie és la presidenta, creadora i directora artística de la SAT de Mont-real. Va ser fundada el 1996 i és una organització sense ànim de lucre coneguda internacionalment per ser precursora en el desenvolupament de les tecnologies d’immersió, realitat virtual i l’ús creatiu de les xarxes d’alta velocitat. La SAT va crear-se per donar suport a la nova generació de dissenyadors i investigadors, també per formar-los en l’art digital.

L’aventura de la SAT va començar arran una trobada organitzada per l’International Symposium on Electronic Art (ISEA) el maig del 1995 a Mont-real. Era una reunió per a tots els artistes, tèorics, investigadors i científics del món de l’art electrònic que volien informar-se sobre els últims avenços en realitat virtual, instal·lacions interactives, robòtica, etc. “Va ser enorme, tot i que va tenir un impacte mal mesurat i va perdre cert impuls a causa de l’època en què estàvem. Per a mi, és la data de l’inici del moviment de la cultura digital”, explica Savoie.

Després d’aquella trobada, l’artista estava totalment convençuda que l’art digital era el futur i no pas una moda passatgera. Gràcies al seu caràcter perseverant i ignorant a aquells que no donaven suport a les seves idees, el 1996 va fundar la SAT.

Darrere de les seves extravagants ulleres de pasta blanc i negre, l’artista ja està pensant en futurs projectes. Vol reconvertir la Biosphère de Mont-real, museu de l’Environment Canada (un Ministeri del Govern del Canadà) dedicat a l’aigua i al medi ambient, en un centre d’entrenament multidisciplinari i així restaurar la cúpula creada per l’arquitecte Richard Buckiminster Fuller per a l’Expo 67. També està treballant en la integració del programa Scenic, que ha desenvolupat la SAT, i té com a objectiu connectar tots els teatres del Quebec.

En l’actualitat està considerant la possibilitat d’expandir-se per tal de fer arribar la influència de la SAT a altres territoris. En una entrevista per a Radio-Canada diu que, en un futur, la SAT podria tenir una segona adreça a Barcelona.

És aviat per saber si la Monique Savoie i la seva fundació aterraran a Barcelona de forma definitiva, caldrà esperar a conèixer aquesta decisió. Per ara, podem gaudir d’ella i de les obres de la Société des Arts Technologiques a Poblenou en el festival Llum BCN.

El domo a LlumBcn

Si aneu a LlumBcn aneu al domo (Carrer Pamplona amb Tànger), un planetari on podreu veure les projeccions immersives de la Société des Arts Technologiques (SAT) de Montreal, una fundació dirigida per Monique Savoie, que enguany és l’artista convidada de LlumBCN. (Més info aquí). Dins el domo us podreu estirar a terra sobre un coixí de grans dimensions, i fer un viatge per boscos, espais siderals, passadissos virtuals. Sota la volta del domo el món se us obrirà com si us trobéssiu sota els efectes lisèrgics d’una droga sintètica sense haver de consumir cap pastilla.

El domo és una de les grans novetats d’enguany i ha estat possible gràcies al nou emplaçament del festival a Poblenou, on encara hi ha solars prou grans per aixecar-hi una carpa com la del SAT. Monique Savoie hi presenta cinc obres d’artistes d’arreu del món que podeu veure en tres sessions consecutives. Especialment recomanable la peça Nimbes, que ens convida a entrar dins un bosc d’hivern. Si hi aneu d’hora, a partir de les 12h del migdia, i no hi ha gaire cua, podreu empalmar una sessió rere l’altre i després fer un pic-nic allà mateix al costat de les caravanes del Van Van.

Podeu consultar la programació al web del Llum Bcn Poblenou