Monique Besten guanya la Beca Grand Tour Walking Art 2017

7.04.2017

Si la beca Grand Tour 2016 la va guanyar un projecte documental sobre un home que no podia aturar-se (Holy Blisters de Paula Onet), enguany el premi ha estat per a una proposta que fon l’imaginari virtual del viatge anticipat, la realitat del viatge i la narració de la ruta viscuda.

Monique Besten

Monique Besten (Països Baixos) es defineix com a “walking artist”. Escriptora, historiadora i activista, practica les caminades com a font de creació des de 2012 i n’ha realitzat unes quantes per Europa, de llarg recorregut.

El projecte guanyador encara no té nom. Consisteix en un camí virtual de la ruta Grand Tour 2017, seguit de la caminada real i de la crònica posterior del viatge. Les històries dels tres viatges (anticipat, real i crònica) es barregen al final i donen lloc a incomptables testimonis: vídeos, textos, fotografies i la plantació als llocs físics de llavors germinades durant el viatge virtual. Tots els esdeveniments i efemèrides del viatge hi quedaran registrats. L’artista camina vestida amb trajo d’etiqueta i convida els altres caminants a brodar-l’hi detalls de la seva experiència compartida.

El jurat, format per Carme Sais directora del Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, Pilar Sampietro periodista radiofònica (Ràdio3 Ràdio4), Bernat Puigtobella director de Núvol, Paula Onet guanyadora de la beca 2016 i Clara Garí directora del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea, va escollir aquest per ser un projecte específic de caminar com a art i per la seva capacitat de fusionar realitat i històries, experiència i paraula a la manera dels antics exploradors i viatgers.

El jurat va escollir dos finalistes més, el projecte d’art sonor Territorio Tàctil del colombià Carlos Gómez, i Emboscada, de performance i poesia proposat pel col·lectiu Nicomedes Mendes (Núria M. Vernis, Guim Valls i Oriol Sauleda).

Grand Tour és un viatge a peu de més de 250 km que recorre en tres setmanes el país en forma d’espiral i on els caminants van acompanyats d’artistes de totes les disciplines. Va començar el 2015 a la Nau Côclea i en la seva tercera edició realitzarà una ruta de Núria a Montserrat, del 17 d’agost al 3 de setembre. Tothom és convidat a caminar, una part o la totalitat de la ruta.