Fundación Tony Manero obre avui els Concerts d’Estiu de Sant Pau

18.06.2018

Un estiu més, la música aterra als jardins del Recinte Modernista de Sant Pau. Avui arrenca el cicle Concerts d’Estiu amb un concert de Fundación Tony Manero. La nau pren terra i surten els artistes, que es meravellen amb l’entorn escènic on tocaran: l’edifici hospitalari dissenyat per Domènech i Montaner i començat a construir el 1902. La inauguració no arribaria fins al 1930. Aquest espai idíl·lic i patrimonial no ha quedat congelat en una vitrina. Entre el 2010 i el 2014, pavellons i jardins van ser restaurats i de mica en mica aprofitats. Ara acullen per cinquena vegada el cicle de recitals Concerts d’Estiu.

Fundacion Tony Manero

Entre el 28 de juny al 26 de juliol, tots els vespres de dijous, una banda o solista presentarà disc, nova veu o avançaments de treballs futurs. Els concerts són un doble oferiment: espectacles amb els millors artistes i una oportunitat daurada per descobrir el patrimoni arquitectònic del vell hospital. Tinguem clar que no tot passa per les visites a peu comentades.

La voluntat dels programadors del cicle és injectar vida i activitat al Recinte Modernista. El monument no ha de convertir-se en un lloc inert, intocable. Donar nous usos a l’espai és atorgar-li nous valors. També es busca dinamitzar l’oferta dels barris que envolten el conjunt arquitectònic (Sagrada Família, Camp de l’Arpa, Baix Guinardó…).

Els artistes programats (tres bandes i dos solistes) han estat triats amb cura i mirament. Tots són representatius i sobresortints en els estils i gèneres que treballen. “Enguany, hem volgut fer una aposta decidida per artistes que posen la qualitat per davant de tot en la seva música. Una qualitat que volem que es vegi també reflectida en la diversitat estilística, de la cançó al flamenc, passant pel funk o el pop més universal”, detalla Albert Puig, de la productora musical No Sonores. “En definitiva es pretén oferir una programació que estigui a l’altura d’un espai tan màgic i espectacular com són els jardins del Recinte Modernista”, afegeix.

En aquesta cinquena edició, el cicle recupera el Festival Ethno Catalonia. Aquest concert aplegarà uns quaranta joves músics d’arreu del món (Dinamarca, India, Bòsnia, Uganda…). Ethno Catalonia és una proposta única de world music; un programa de música folk, ètnica i tradicional organitzat per Jeunesses Musicales International  (JMI). És, en definitiva, una obertura a la realitat mestissa del nostre món, també una realitat musical.

Un altre dels grups serà la barcelonina Fundación Tony Manero. La mítica banda presentarà Lugares comunes, el seu darrer treball. “Un treball que fuig de la frivolitat temàtica i en el que els textos estan farcits de referències personals i biogràfiques”, segons resa el programa dels Concerts d’Estiu. “Es tracta d’un disc de textures delicades i ambients jazzístics” que no renuncia als ritmes ballables.

Més relaxada és la proposta del solsoní de Roger Mas, que “encarna com ningú la funció del cantautor: agermanar música i poesia; autoria i interpretació”. Però també novetat i tradició. I això és el que proposa a Parnàs, el seu últim disc. De fet, ho demostra en cada nova entrega. Mas es reinventa “en trobador, en artista tel·lúric, en bluesman rutilant”. Sobre Parnàs en podeu llegir la crítica de Muntsa Viladomat a Núvol.

També de casa nostra, Las Migas presentaran nova veu, Bego Salazar. Amb ella, sumen quatre dones compositores, que interpreten els seus temes amb guitarres, veus, “i aquest toc meravellós del violí que les fa inconfusibles”. Les seves són creacions que “ens submergeixen en la nostàlgia, en l’alegria i ens connecten amb el més profund dels nostres sentiments”. Las Migas no arribaren al Recinte Modernista amb disc nou però sí que avançaran alguna pista sobre el que podem esperar d’elles en un futur.

La quota internacional la complirà Bedouine, pseudònim d’Azniv Korkejian i darrera revelació del folk alternatiu. La cantant, nascuda a Síria però crescuda als Estats Units, presentarà el seu primer disc, Bedouine. “Té una veu suau i potent”, i dispara una música plena de matisos, del folk dels seixanta a la bossa nova. Les seves cançons són “un àlbum familiar”: ens expliquen els records dels llocs per on ha passat. The Guardian  atorga quatre estrelles sobre cinc al disc de debut: “L’àlbum més captivador de l’any”. Una proposta imperdible.

Podeu consultar tota la programació dels Concerts d’Estiu en aquest enllaç.