Mirades, joves i gènere: els eixos de la Fira Mediterrània de Manresa

La 22a Fira Mediterrània de Manresa engega amb nou director artístic: Jordi Fosas

La 22a Fira Mediterrània de Manresa engega amb nou director artístic, Jordi Fosas, el qual es proposa fer una mirada a l’arrel que parli de present. La programació, partint d’aquesta premissa, pretén posicionar la Fira com a referent entre els esdeveniments artístics que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Del 10 al 13 d’octubre tindran lloc diverses propostes artístiques que parteixen de tres conceptes principals: mirades, joves i gènere.

Per a Fosas, la Fira Mediterrània ha de treballar amb l’arrel tradicional, partint del grau inicial, el patrimoni i l’herència cultural (les tradicions, els costums, l’art, el llenguatge, l’entorn, el paisatge…) passant per les associacions de cultura popular, que treballen a partir del patrimoni connectant-lo amb la societat, i finalment, el sector professional, els artistes que creen a partir d’aquesta tradició. La Fira Mediterrània posarà especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots ells: patrimoni, associacions de cultura popular i sector professional.

Part de la programació de la Fira orbita entorn les mirades cap a l’arrel. L’espectacle inaugural anirà a càrrec de la transgressora coreògrafa Sol Picó, la qual farà un viatge a l’essència de la cultura popular valenciana. També és el cas de l’artista italià Alessandro Sciarroni, amb una acció performativa i transmissora per salvar de l’extinció una particular dansa tradicional de Bolonya, la Polka Chinata. També mira cap a l’arrel des de la contemporaneïtat el coreògraf ebrenc Roberto Olivan, amb el dj francès Laurent Delforge i el quartet de polifonia occitana Vox Bigerri, a Socarrel, resultat d’un laboratori de creació dut a terme fa dos anys en el marc de la Fira. Una altra mirada serà la de Toni Jódar i Roger Bernat que pretenen explorar altres maneres d’explicar la dansa i elaborar una nova peça d’Explicadansa que tractarà sobre la tradició i la contemporaneïtat. A nivell musical, mirarà cap a l’arrel el saxofonista Llibert Fortuny, una de les personalitats més transgressores de l’escena musical jazzística del país, que s’acostarà a la sonoritat de la cobla amb l’Electro Cobla Sound. També Joan Díaz, director musical de la darrera proposta de NewCat-The New Catalan Ensemble- NewCatBestiari, la versió en concert XL del llibre-disc en homenatge al poeta Josep Carner amb motiu dels 50 anys de la seva mort. Finalment, el grup de rock Obeses actuarà al costat de la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses, intercanviant repertori amb la formació tradicional catalana.

El programa de la Fira d’enguany també recull les propostes dels artistes emergents que ja de partida han centrat el seu treball creatiu en l’arrel tradicional. En aquest sentit destaquen les propostes d’Arnau Obiols, el duet de Criatures (gralla i acordió diatònic), i la guanyadora de la darrera edició del Concurs Sons de la Mediterrània, la barcelonina Clàudia Cabero. Altres joves emergents en l’àmbit musical que presenten els seus primers treballs, són Marala Trio i el grup Tarta Relena. En l’àmbit de les arts escèniques ens trobem amb Magí Serra, l’acròbata Júlia Farrero i la proposta del FABA (Festival Artístic del Barri Antic de Manresa), que recupera la sarsuela L’home es feble.

Fosas vol posar l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que a partir de cultura popular i tradicional ens pot parlar políticament d’avui. La Fira Mediterrània 2019 agrupa en un paquet de significat una sèrie de propostes que a partir de l’arrel ens parlen i reflexionen sobre qüestions de gènere. S’emmarquen en aquest apartat la multipremiada La Oscilante, de Pol Jiménez en el ball i Juan Carlos Lérida en la direcció i coreografia. Laia Santanach, Alessandro Sciarroni, o Janet Novás juntament amb Mercedes Peón són alguns dels noms que programa la Fira en aquest eix. La Fira també reflexionarà sobre qüestions de gènere dins l’activitat professional, mitjançant també les jornades professionals.

En l’àmbit musical, la Fira s’obre cap a la resta de la Mediterrània amb veus com Gaye Su Ayol, Maria Mazzoa o Rosario La Tremendita, entre d’altres. I també novetats de l’escena catalana d’arrel com Jordi Molina i Joan Díaz treballant conjuntament o els ebrencs Quinco el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Emmarcats en l’oferta més festiva, destaquen el concert que tancarà la Fira 2019, de la mà de Biflats, la fanfàrria trepidant amb so de cobla; el concert a l’Stroika de dissabte a la nit, amb els maresmencs Ebri Night i els valencians La Fúmiga.

Pots consultar tota la programació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació