Miquel Ruiz Avilés. La fotografia com a arma solidària

7.12.2015

La Biblioteca Carles Rahola de Girona acaba d’inaugurar l’exposició Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2013, l’extensa mostra fotogràfica organitzada per la Diputació de Girona sobre un dels fotoperiodistes més importants i compromesos de Catalunya.

Narcís Genís, Enric Matarrodona, Joan Vall-Clara i Pere Vila en la presentació de l'exposició   |   Diputació de Girona

Narcís Genís, Enric Matarrodona, Joan Vall-Clara i Pere Vila en la presentació de l’exposició | Diputació de Girona

La trajectòria de Miquel Ruiz és dilatada i diversa, local, estatal i internacional, però no es podria entendre sense la seva relació amb el diari El Punt (avui, El Punt Avui, valgui la redundància) i les comarques gironines. En aquest diari va ser on va publicar les primeres fotografies, que retrataven unes vedelles mortes trobades a Fortià (Alt Empordà). Un debut una mica sòrdid, fins i tot macabre, però que ja revelava les seves dues grans constants com a fotògraf: la denúncia i l’impacte.

L’exposició “Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2013”, que fa més d’un any que volta per Girona i L’Empordà, fa parada a la Biblioteca Carles Rahola, la més gran de Catalunya (de les públiques, com a mínim), i s’hi estarà des del 4 de desembre fins al 17 de gener.

Pere Vila, president de la Diputació de Girona, Lourdes Reyes, directora de la biblioteca, Joan Vall-Clara, conseller delegat d’El Punt Avui, i els periodistes Narcís Genís i Enric Matarrodona van ser els encarregats de presentar la retrospectiva, divendres a les 19 h (Genís va ser qui va explicar l’anècdota de les vedelles de Fortià). Matarrodona hi va assistir en representació de Miquel Ruiz, que, malauradament, no va poder ser-hi present per motius de salut. El guitarrista Pep Rodríguez va tancar la presentació amb tres peces cantades en tres llengües diferents: bosni, castellà i català.

Matarrodona va llegir un text del fotògraf en el qual celebrava que l’exhibició del seu material gràfic arribés a un lloc tan emblemàtic com la Biblioteca Carles Rahola i comentava com una altra biblioteca, la de Sarajevo, i tota la ciutat, l’han marcat profundament en la seva carrera. Una ciutat, un país i una guerra, la de Bòsnia, que va viure i conèixer de primera mà, deixant-ne constància en un llegat fotogràfic de primer ordre que constitueix el gruix de l’exposició.

Aquest any, en motiu de la commemoració del 20è aniversari del genocidi de Srebrenica, s’ha modificat el plantejament expositiu de la mostra per donar més rellevància a la part de fotos més representatives del fons, que ofereixen un xoc de realitats commovedor sobre el conflicte armat que va tenir lloc als Balcans entre el 1991 i el 2001. Aquest és un dels quatre blocs en què s’ha distribuït l’exposició, juntament amb un segon de premsa territorial, un altre de premsa internacional i un darrer de producció recent, més íntima i personal.

La recopilació de tot aquest material i la organització de la mostra no haurien estat possibles sense la generositat de l’autor, que va donar més de cent mil fotografies a l’INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

Miquel Ruiz (Purullena –Granada–, 1914) s’ha convertit des de fa temps en sinònim de denúncia i record de la injustícia mitjançant la fotografia, a més de promoure la solidaritat. Com a fotoperiodista i també des de l’ONG Fotògrafs per la Pau, de la qual és membre cofundador (1993) i president. Ha estat corresponsal d’El Punt, El Periódico de Catalunya, El País, l’agència EFE, Empordà Federal, El Observador, El Mundo i La Vanguardia, i ha col·laborat en altres mitjans de comunicació com l’Avui, Cambio16 i la revista Interviú.

L’any 2010 va patir un ictus que el va mantenir apartat de la seva activitat. La fotografia li va servir de teràpia per recuperar-se i treballar en processos de caire més experimental, que formen part de la darrera àrea temàtica de l’exposició, que romandrà oberta de dilluns a dissabte de 10 a 20 h.