Miquel Dewever-Plana: “Vull retornar la història a les noves generacions”

24.09.2018

Vint-i-cinc anys de fotografia sobre els pobles indígenes de l’Amèrica llatina es reuneixen a la Sala Empordà del Museu Can Mario de Palafrugell de la mà de Miquel Dewever-Plana.

L’exposició de Miquel Dewever-Plana al Museu Can Mario de Palafrugell | Foto: Clàudia Roca

El 15 de setembre es va inaugurar al Museu Can Mario de Palafrugell —de la Fundació Vila Casas— la nova exposició de fotografia de Miquel Dewever-Plana, fotoperiodista nascut a París, que porta com a títol Exposar-Editar. Aquesta exposició, la qual es podrà visitar fins al 25 de novembre, està inclosa a la programació de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que enguany celebra la seva desena edició. Glòria Bosch, directora d’art de la Fundació Vila Casas, va assegurar que “amb aquesta exposició es vol despertar l’interès de les persones i demostrar aspectes que facin reflexionar sobre la memòria o la violència”.

Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, també va dedicar unes paraules a la feina del fotògraf “el que és difícil és fotografiar a les persones. Dewever-Plana mostra la fragilitat de la vida i transmet un sentiment únic, i això només s’aconsegueix amb dues coses: la fotografia i el fotògraf que hi ha a darrere. Mai un vídeo amb so podrà representar i transmetre el que aconsegueixen aquestes fotografies”. Piferrer també va declarar que “aquesta Biennal és extraordinària per la repercussió que ha tingut en diversos mitjans. Palafrugell s’ha convertit en la capital de la fotografia gràcies a treballs com els de Dewever-Plana”.

L’exposició, instal·lada a la Sala Empordà del Museu Can Mario, reuneix alguns dels treballs més punyents i durs —però alhora delicats— de l’artista a través del seu llarg recorregut pels pobles indígenes de l’Amèrica llatina, centrant-se sobretot en Mèxic i Guatemala. Exposar-Editar està conformada per un seguit de retrats i situacions, alguns en monocrom i d’altres en color, els quals es complementen amb els llibres d’on en formen part. Des de Mayas (2002), fins al seu últim llibre Entre dos aguas (2017), passant per La verdad bajo la tierra (2006), Hach Winik (2009), Alma (2012) i La otra guerra (2012), tots aquests volums estan disponibles a la Sala Empordà per ser fullejats i entendre millor la vida i la cultura de la gent.

Com va explicar l’artista durant la inauguració “cada vegada que començo un nou treball fotogràfic, he de fer que aquest acabi sent un llibre. Amb les meves imatges vull retornar la història a les noves generacions, les quals probablement la ignoren”. Declaracions que Leopoldo Blume, director de l’editorial Blume —encarregada d’editar els llibres del fotoperiodista— va complementar, “vint-i-cinc anys de fotografia són molts anys, però tot això s’ha pogut dur a terme gràcies a la determinació del fotògraf. Dewever-Plana ha pogut complir el somni d’apropar-se als pobles indígenes, i els seus llibres són la clau per entendre què es proposa l’artista amb aquests viatges constants a l’Amèrica llatina”.

Les imatges que Dewever-Plana ens presenta són fotografies plenes de sentiment; retrats durs i sincers del que passa amb aquestes persones. Ell busca la identitat a través d’explorar, estudiar i entendre els seus orígens així com el seu estil de vida; un treball d’investigació que Dewever-Plana té previst seguir ampliant, ja que el setembre de 2019 té pensat presentar un nou llibre de fotografia, titulat provisionalment Vale un potosí, el qual se centrarà en la vida dels miners de Potosí, a Bolívia.