Miquel de Palol guanya uns Jocs Florals molt disputats

6.05.2015

Com és habitual, la Setmana de Poesia arrenca amb la concessió dels Jocs Florals al Saló de Cent, dimarts 12 de maig a les 19h, que aquest any ha guanyat Miquel de Palol amb el poemari ‘Dos cors per una bèstia’.

Miquel de Palol llegeix poemes de Vinyoli a la Facultat de Lletres de la UdG | Foto de Marc Planes

Miquel de Palol llegeix poemes de Vinyoli a la Facultat de Lletres de la UdG | Foto de Marc Planes

Miquel de Palol ha dit en una roda de premsa celebrada a l’ICUB que ‘Dos cors per una bèstia’ és un recull de poemes concebut com un cicle de variacions, en el sentit musical del terme. “Els poemes que componen aquesta obra es poden llegir com un sol poema al qual el lector es pot aproximar des d’angles diferents”, ha dit Palol, que aviat veurà el seu recull publicat a Edicions Proa.

Darrere els poemes de Dos cors per una bèstia hi ha un jo que parla en primera persona. “Un jo que sóc i no sóc jo”, ha dit Palol, que s’ha acollit a la distinció aristotèlica entre l’historiador i el poeta. L’historiador fa la crònica objectiva d’uns fets viscuts per la col·lectivitat. El poeta, en canvi, fa la seva crònica subjectiva i particular però aspira que ressoni també en l’experiència dels altres”.

Enguany la deliberació del jurat ha estat complicada, perquè hi han concorregut obres de gran qualitat, fins al punt que una desena de participants han arribat a la final. Antoni Vidal Ferrando, membre del jurat, ens diu que la deliberació “va ser molt difícil. Ningú sabia del tot com actuar per ser honest i just. Quan hi ha tants d’autors de prestigi, no saps ben bé cap on t’has de girar. Endemés gent tan diferent, amb obres tan diferents. Vàrem parlar molt entre nosaltres, un diàleg enriquidor i positiu. Voldria que haguéssim encertat”.