Miquel Costa, promotor de la cultura i la llengua de les Pitiüses

12.11.2015

La Fundació Carulla ha distingit l’editor eivissenc Miquel Costa, així com cinc persones més, amb el Premi d’Actuació Cívica per promoure la cultura i la llengua de les Pitiüses. Aquests premis, dotats amb 5.000 euros, es destinen a persones que actuen al servei del país.

Miquel Costa

Miquel Costa | Foto: Arxiu

Nascut a Santa Agnès de Corona l’any 1962, Costa és editor i responsable de l’Editorial Mediterrània-Eivissa i ha donat a conèixer la cultura i la llengua de les Pitiüses a través de la publicació d’obres que fan referència a l’estudi de la llengua, reculls de literatura popular, geografia i història d’Eivissa i Formentera, així com obres d’investigació, contes, poemes, teatre i novel·les de diversos autors de les illes. Costa, que dirigeix des del 1996 la llibreria Mediterrània, ha tingut sempre un especial interès perquè la cultura catalana arribi a Eivissa, i ha contribuït a reforçar el lligam amb la resta de les terres de parla catalana.

En un context polític difícil, en què la col·laboració de les institucions de les illes ha estat sovint escassa, ha aconseguit fer viable el seu projecte editorial. De fet, algunes de les seves publicacions han esdevingut una eina de treball escolar, atès l’escàs nombre de publicacions per a infants que tenen com a referència els costums i la història eivissencs.

Els Premis d’Actuació Cívica

Els altres guardonats en aquesta XXXIII edició són Montserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalans d’Entitats Corals (FCEC); Mireia Montané, pedagoga i directora del Projecte COMconèixer; Vicent Olmos, editors d’Afers i de Publicacions de la Universitat de València; Artur Quintana, filòleg i estudiós del català de l’Aragó; i Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. El jurat ha estat format per Antoni Bassas, Jordi Carulla-Ruiz, Carles Duarte, Vicent Partal i Damià Pons. Els premis es lliuraran el dimarts 24 de novembre, a les set de la tarda, al Disseny HUB Barcelona, el mateix dia que es lliurarà el Premi Lluís Carulla, dotat amb 100.000 euros, adjudicat al projecte Terra-nova.cat.

Creats per la Fundació Carulla l’any 1983, són sis guardons que es destinen a fer conèixer i distingir la tasca de persones que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com ara l’ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l’art, la cultura popular, la música, el teatre, l’economia, el dret, l’acció social i cívica. Es tracta de fer visible una tasca poc coneguda i sovint anònima, però exemplar.