Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra

13.01.2018

“Després d’haver-ne parlat amb tanta gent, de totes les nacionalitats, no he sabut mai, d’una manera clara, els orígens de la guerra del 14. Després d’haver llegit cent llibres sobre la qüestió, la meva foscor ha estat encara més inextricable”.
Josep Pla, Prosperitat i rauxa de Catalunya

 

Josep Pla | Foto Fundació Josep Pla

Tècnicament Josep Pla no va escriure com a corresponsal durant els anys de la Gran Guerra ja que va començar com a periodista oficialment l’any 1919. Les seves reflexions sobre l’Europa violenta plenes de curiositat, intuïció i por es poden veure clarament plasmades a les pàgines d’El Quadern Gris, la seva obra mestra publicada l’any 1966, quaranta-vuit anys després de la Primera Guerra Mundial. El títol de l’exposició que es pot veure aquests dies a la Fundació Josep Pla de Palafrugell prové del seu famós dietari.

“Mig Europa Cau” va obrir les seves portes el passat 16 de juny de 2017 i es podrà visitar fins el 6 de maig de 2018, coproduïda per la Fundació Josep Pla i la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, i ha estat comissariada per Francesc Montero i Aulet. A través de textos originals de Pla, imatges d’una intensitat dramàtica i articles publicats a diaris com La Veu de Catalunya, El Poble Català o La Publicidad, l’exposició mostra l’experiència traumàtica i plena de por que va perseguir a Josep Pla al llarg de la seva vida a partir de la Primera Guerra Mundial, causada sobretot per epidèmies i grips que van fer estralls entre la població. Si bé l’escriptor nascut a Palafrugell va ser testimoni d’altres guerres, com la Guerra Civil Espanyola o la Segona Guerra Mundial, aquesta exposició se centra íntegrament en els inicis de la seva vida com a escriptor a través de l’esclat de la Gran Guerra, deixant enrere els seus avorrits estudis de dret a Barcelona i la incertesa sobre el seu futur en el cas de que hagués continuat per aquest camí.

Aprofitant el centenari d’aquesta primera Gran Guerra, l’exposició mostra el gran impacte de la violència que va ofegar Europa a través de sis apartats que expliquen les impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra. Per aquells que mai hagin trepitjat la Fundació Josep Pla, deixeu-me dir que no es un edifici precisament espaiós, més aviat és petit, condensat, amb poca llum en certs punts i, fins i tot, lleugerament claustrofòbic. Curiós, però probablement aquest poc espai entre mobles i vitrines és el que fa que tots els objectes, escrits i fotografies tinguin tota la força que realment volen mostrar. Després de tot estem parlant de guerra, i la guerra no és un acte pacífic i bonic on la gent pugui sentir-se còmode, sinó tot el contrari.

Els tres primers apartats: “Barcelona bullia”, “Ni un tap a l’estranger” i “Fam de notícies”, mostren com Josep Pla intenta pair el que està passant al món des d’una Catalunya neutral que canvia constantment el seu pensament cultural, social i especialment econòmic. Sense buscar-ho, l’escriptor es converteix en un observador de les tensions i els conflictes que envolten la problemàtica societat europea de l’època. Pla tem per la seva vida, fet que l’obliga a arrapar-se a l’escriptura per deixar constància de tot el que viu. Una de les seccions més importants d’aquests tres primers apartats aborda la genuïna preocupació d’indústries com la surera, la qual alimentava i donava vida a quasi tot Palafrugell, i que, degut a la guerra, es va aturar de manera forçosa.

Per altra banda, els tres apartats restants titulats “Mig Europa cau”, “Del fons mateix del mar” i “Un Cafarnaüm en deliri”, s’intenta generalitzar més la situació, explicant en reiterades ocasions que la Gran Guerra no va ser un fet espontani, sinó un abans i un després tant a l’Europa del segle XX com a la resta del món, i que encara avui en dia és recordada per una banda pel desastre i les milers de morts que va provocar, i per l’altra pel desenvolupament polític i cultural que va anar sortint anys més tard a la Catalunya neutral. A més d’aquesta exposició, la Fundació també ocupa part del seu espai amb una exposició permanent titulada “Josep Pla (1897 – 1981)” on es repassa la llarga trajectòria literària, viatgera i periodística del millor prosista català del segle XX a través de vídeos, fotografies, escrits i pertinences de Pla. Si teniu temps, us recomano aprofitar la visita i fer-hi un cop d’ull.

Per entendre millor l’exposició, recomano tenir entre les mans el catàleg, un llibre de 112 pàgines que recull totes les imatges i textos —plasmats en plafons i parets— que es poden veure a “Mig Europa Cau”. El catàleg també inclou alguns articles i textos escrits per autors tan reconeguts com Gaziel o Frederic Pujulà.