Més Garreta, si us plau!

1.07.2016

Aquest diumenge arrenca a Balaguer la cinquena edició del Juliol de Música i Poesia. I ho fa amb un concert de l’Orfeó Balaguerí i el grup instrumental Vidalba Música. El programa d’aquest primer concert es compon d’una tria de sardanes, una cantata d’Albert Gumí i una selecció de tres cançons populars catalanes.

Vidalba Música

Vidalba Música

Albert Gumí, director de Vidalba Música, explica l’anècdota que va protagonitzar Ígor Stravinski en una visita al nostre país a principis del segle xx. “Entre les activitats que li van organitzar, s’hi va incloure una audició de sardanes i l’assistència a concerts amb música d’autors catalans. La reacció del músic va ser, com a mínim, il·luminadora. De les sardanes va comentar: «D’això en diuen música folklòrica? Onze músics tocant amb partitura?»; i sobre l’audició d’obres d’autors catalans el comentari encara va ser més explícit, amb el compositor cridant a tota veu: «Més Garreta, vull escoltar més Garreta!».

Gumí és dels que creuen que molta de la nostra música tradicional (i en especial les sardanes dels grans noms clàssics com Toldrà, Garreta, Serra…) ha de ser tractada com a música clàssica. “Aquests autors han d’estar a les sales de concerts com a mínim a la mateixa alçada que molts altres compositors que hi són molt més presents”, diu el director de Vidalba Música, un grup instrumental format per músics que han participat en nombrosos ensembles musicals i orquestres destacades del país. En el seu afany per defensar la tradició han adoptat el nom de Vidalba, que fa referència a una planta autòctona dels Països Catalans molt comuna a tot el territori. És una planta que té una gran vitalitat i quan és fresca fins i tot aguanta l’embranzida del foc. Per aquest motiu s’utilitza a la Patum de Berga per protegir els Dimonis Plens de les seves pròpies flames.

Vidalba Música es troba en sintonia amb altres formacions que treballen per apropar la música de cobla al públic, com la Cobla Catalana de Sons Essencials, de Marcel Casellas, o experiències com les que han compartit Roger Mas i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. Segons Gumí, “un bon punt de partida per encetar nous camins de creativitat musical pot ser precisament aquesta tradició de música clàssica catalana, arrelada a la llum del Mediterrani i allunyada de les fredors atonals d’altres influències que ens van arribar posteriorment d’escoles centreeuropees. És una opció que no pretén excloure les altres, és simplement una manera de començar a moure’ns per veure cap a on ens porta el nou camí”.

Un dels moment més àlgids del concert d’aquest diumenge 3 de juliol al Convent de Sant Domènec de Balaguer serà sense dubte la cantata El Carnaval del món, composta pel mateix Albert Gumí a partir d’un text de Joan Ferrer Pedrol (1910-1997). I també les tres sardanes que interpretaran plegades les dues formacions, Vidalba Música i l’Orfeó Balaguerí, un cor fundat l’any 1921 i actualment dirigit per Sílvia Rufach Escolà.