Més art i creativitat a les escoles? Necessari, ara més que mai!

6.10.2017

La galeria d’art Ilustrarium, de la qual us hem parlat en diverses ocasions en aquest diari, vol fer un pas més enllà per potenciar el seu vessant educatiu i unir en un mateix projecte els conceptes d’art, educació i noves tecnologies. La seva fundadora Marta Ardite, historiadora de l’art i creadora d’un projecte de renovació del programa educatiu de la Fundació Joan Miró de Barcelona, ha dissenyat una proposta del que seria el primer Museu Digital d’Il·lustració Contemporània, plantejat com una plataforma digital que contribuirà a la difusió de l’art de la il·lustració i sobretot a obrir nous camins en l’educació artística.

Il·lustració: Maria Girón

La il·lustració és una forma d’art i de comunicació essencial pel nostre dia a dia, present a infinitat de suports quotidians. Malgrat el seu valor indiscutible com a manifestació artística i cultural, aquesta ocupa un espai minoritari o inexistent a les sales dels museus i en conseqüència també al món educatiu. Per tal de cobrir aquesta necessitat, el projecte ha estat seleccionat per la Fundació Jaume Bofill com a projecte educatiu innovador dins la campanya de micromecenatge Fem Educació, impulsada en col·laboració amb la Fundació Goteo.

Els nens com a protagonistes
L’objectiu no és només crear una eina per oferir continguts informatius, sinó crear un espai a la xarxa que aporti recursos didàctics innovadors perquè els nens i les nenes expandeixin la seva pròpia creativitat a través de l’art i aprenguin des de l’emoció. En aquest sentit el gran valor de la il·lustració és que ens permet abordar qualsevol tema d’interès i per tant pot servir per treballar totes les matèries d’una manera transversal.

Per tal que sigui una plataforma atractiva per als nens i les nenes, que connecti amb ells i per tant desperti el seu interès, la intenció és implicar-los activament en la selecció i elaboració dels continguts, treballant amb diferents escoles i seguint models que ja funcionen en els principals museus del món: made byfor and with kids.

Il·lustracions de grans artistes i tallers com a recompensa
Per tal de fer realitat aquest projecte, es necessita el suport urgent de totes aquelles persones que creuen en el poder de l’art com a eina de transformació educativa i d’aquells que reconeixen el valor artístic de la il·lustració. Qui vulgui donar suport a el projecte podrà fer-ho de manera molt senzilla a través de la pàgina de goteo

A canvi de la seva aportació poden triar una de les fantàstiques recompenses que ofereixen com ara una il·lustració d’artistes de gran renom com Javier Sáez Castán (Premi Nacional d’Il·lustració 2016) o Pablo Auladell (Premi Nacional de Còmic 2016), entre d’altres. O en el cas de les escoles, biblioteques o altres institucions afins, també poden escollir l’opció de rebre una formació personalitzada sobre il·lustració, creativitat i educació artística.

Queden tan sols 10 dies per assolir el pressupost mínim necessari per poder-ho tirar endavant. Així que si voleu col·laborar i fer néixer un gran projecte, no espereu!