Mentawai, essència indígena en perill d’extinció

La fotoperiodista gironina Marina Calahorra ha retratat la situació de la tribu, que es troba en un procés de transició

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

Són molt poques les tribus indígenes que conserven la seva essència sense deixar-se vèncer pels regals enverinats d’Occident. A Indonèsia, la majoria d’indígenes han abandonat les formes de vida originals i s’han reubicat a les grans ciutats seguint, de manera més o menys conscient, l’estratègia de grans companyies i polítics per buidar les terres de nadius i repartir-se després els recursos. Els mentawai són una de les poques tribus que encara preserva els costums tradicionals i viu de forma seminòmada en una de les illes de l’oest del país.

Una de les imatges de l'exposició | Marina Calahorra

La fotoperiodista gironina Marina Calahorra ha retratat la situació de la tribu, que es troba en un procés de transició entre la seva manera originària de viure i les promeses seductores de grups externs perquè abandonin el territori que els fa de llar. Les imatges de Calahorra, que va guanyar el 14è premi Joves Fotògraf(e)s de la Diputació de Girona, s’apleguen a l’exposició Mentawai, progrés o retrocés, que s’inaugurarà el 28 de juny al centre de la imatge Inspai de Girona.

“La situació és surrealista. Hi ha famílies indígenes que tenen motos però a l’illa no hi ha carreteres ni els arriba la gasolina. Alguns han aconseguit telèfons mòbils malgrat que no hi ha cobertura ni electricitat a les cases”, explica Calahorra, que va viatjar a Indonèsia l’any passat amb l’objectiu de plasmar aquesta realitat a través de les fotografies. Tots aquests objectes arriben a l’illa de la mà d’un grup islàmic que vol occidentalitzar els nadius i que els fa regals si es converteixen a l’islam. El primer pas del grup va consistir en construir una mesquita enmig de la selva i ara treballen per erigir una escola musulmana que inculqui els valors de l’islam.

A les imatges de Calahorra queda palès el xoc occidental que ha sacsejat la tribu. Joves amb tapalls conduïnt motos o arreglant mòbils de segona mà en un entorn salvatge protagonitzen les fotografies de l’exposició i posen damunt la taula una situació que ha passat de puntetes als mitjans de comunicació. “La meva intenció a l’hora de fer les fotos era contextualitzar els fets perquè la gent sàpiga que estan passant. És una situació que ha passat a tota Indonèsia, però ara ja s’explica després d’eliminar l’essència de les tribus. En el cas dels mentawai, en canvi, encara conviuen totes dues maneres de viure”, assegura la fotoperiodista.

Una de les imatges de l'exposició | Marina Calahorra

“Ells no s’adonen del problema. Estan encantats amb els regals”, reflexiona Calahorra, que explica que molts nens i nenes de l’illa gairebé no havien vist mai la seva imatge. “Els feia fotos i després els les ensenyava amb l’ordinador. La seva reacció en reconèixer-se a la pantalla era fascinant”, detalla. Aquestes imatges s’allunyen de les dels seus inicis com a fotoperiodista, ja que Calahorra va començar cobrint les manifestacions de Barcelona el 2012 i, més tard, les de madrid. “Com que aleshores m’era difícil sortir d’Espanya, vaig optar per deixar constància al que estava passant al país”, diu.

Mentawai, progrés o retrocés consta d’una trentena d’imatges i s’inaugurarà el 28 de juny a les onze del matí a Girona, on es podrà visitar durant un mes. Després, la mostra serà itinerant i formarà part d’alguns festivals de fotografia, com ara el Festival Visa Off 2016 de Perpinyà i l’Imaginària de Castelló de la Plana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació