Memorimage. Primera dècada

21.10.2015

Ja s’ha presentat a Reus la programació de la X edició de Memorimage 2015, marcada per la celebració del 10è aniversari del festival. Amb paraules del director artístic del festival, Daniel Jariod, “una programació on destaquen tres protagonistes dones, dones valentes, lluitadores i admirables”.

'Joana Biarnes, una entre tots'

‘Joana Biarnes, una entre tots’, d’Òscar Moreno i Jordi Rovira

La pel·lícula inaugural d’enguany és Joana Biarnés, una entre tots d’Òscar Moreno i Jordi Rovira. Joana Biarnés, una pionera que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar com a fotògrafa, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer. A la inauguració es comptarà amb la presència de la protagonista i de l’equip del film.

La Secció Oficial comptarà amb les pel·lícules: Forbidden Films, sobre els films de propaganda nazi encara prohibits avui en dia; Com canviar el món (How to change the world), la crònica dels idealistes que van iniciar l’organització mediambiental Greenpeace als anys 70’ per salvar el planeta; El gran vuelo, la història de la militant del PSUC Clara Pueyo i la de les dones de la seva època, que com ella van lluitar per la llibertat en una societat que les va intentar reprimir i Després de la boira, l’inusual relat d’un supervivent dels camps de concentració nazi que superant les adversitats del passat, demostra que pot triomfar a la vida com a cantant d’èxit a França i com a pioner en obrir una macrodiscoteca a Eivissa als anys seixanta.

A la secció MemoriReus es podran trobar produccions de la demarcació de Tarragona, entre elles, la pel·lícula Els que es quedaren, òpera prima de la cubana Vanessa Batista, una recerca per les tres generacions de catalans que van emigrar a Cuba; La Filla del farerdel director Mario Pons, un viatge en el temps a les Terres de l’Ebre per recuperar eldesaparegut ofici de torrer de fars i Xiquets de Tarragona, l’herència millorada, una mirada original de les formacions castelleres a partir d’un anàlisi del procés de creació de l’actual colla de camisa ratllada, la colla degana de Tarragona.

En col·laboració amb el programa Cronos del Canal 33, que també celebra els seus 10 anys, es projectarà La volta al món de la senyoreta Stinnes, una aventura de 48.000 quilòmetres sobre rodes on coneixerem a la senyoreta Stinnes, la primera persona a donar la volta al món en cotxe als anys 20.

A més, MemoriXics dedicada al públic familiar, recupera la comèdia El modern Sherlock Holmes d’un dels grans còmics del cinema mut: Buster Keaton. A la secció MemoriJove, els estudiants podran gaudir i aprendre amb les projeccions i col·loquis d’una selecció de films de la Secció Oficial.

Per altra banda, Memorimage proposa el taller Aprèn com fer un documental dirigit a tots aquells interessats en explicar una història propera a través d’un documental (les places són limitades i amb preinscripció).

El 7 de novembre tindrà lloc la Cloenda de Memorimage 2015 amb l’entrega de Premis i la projecció de Del carro al Twitter primera creació documental de la directora Noemí Cuní, un film inspirat en la novel·la La marinada sempre arriba del periodista Lluís Foix, on diferents testimonis ens parlen de l’evolució de la societat rural catalana des dels anys 50 fins avui. La desena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus es celebrarà del 3 al 7 de novembre al Teatre Bartrina i al CIMIR.

Etiquetes: