L’e-single Mediterròniament, ara en format ePUB

5.06.2013

La publicació de ‘Mediterròniament’, l’e-single de Damià Bardera i Eudald Espluga ha tingut una recepció extraordinària des que es va publicar ara fa una setmana.  Ara, amb la complicitat de Catalonia Press, segell indie dirigit per Liz Castro, us oferim l’e-single en diferents formats. A partir d’avui us el podeu descarregar tant en ePub com en format mobi, o senzilament en PDF aquí.

Damià Bardera i Eudald Espluga, fotografiats mediterràniament a la Costa Brava

 

Aquesta setmana la Damm ha llançat el vídeo del seu nou espot d’estiu, i ho ha fet com sempre, mediterràniament, a través de les xarxes socials. L’anunci ens ha agafat freds, perquè meteorològicament parlant som molt lluny de l’estiu, i alguns homes del temps a França ja han amenaçat que enguany l’estiu passarà de llarg. Però atenció, homes de poca fe, vet aquí l’evangeli segons sant Damm, que ens ajuda a passar, entre glop i glop, aquest últim mes d’exàmens o de feina abans no arribin les vacances.

Ahir vam publicar a Núvol un nou e-single, que encara us podeu descarregar de franc. Es tracta del volum ‘Mediterròniament’, de Damià Bardera i Eudald Espluga, col·laboradors habituals del digital de cultura. Bardera i Espluga desmunten els clixés i suposats valors que alimenten els anuncis d’Estrella i ho fan des d’angles diferents i personals. Bardera sosté que els valors suposadament mediterranis dels anuncis de la Damm no tenen res a veure amb el concepte de mediterraneïtat que hem heretat del Noucentisme.

Bardera parteix de ‘Les formes de la vida catalana’ de Ferrater Mora per verificar la insubstancialitat d’un model de vida que se’ns vol vendre com a mediterrani i català. Bardera com sempre tira amb dard i sosté que “els anuncis del mediterràniament són etnocèntrics, fal·locèntrics i inequívocament monògams”.

Espluga ja anticipa avui a Núvol al seu article Menjar-se el cos de Crist algunes de les idees que presenta a ‘Mediterròniament’.  Els anuncis de l’estrella Damm responen a un nou model publicitari, que no es basa tant en vincular un producte a un estatus de classe com en dotar el consumidor amb un relat que el lligui emocionalment i que pugui suscitar adhesions irracionals.

Espluga i Bardera no pretenen pas que deixem de beure cervesa. Més aviat ens alerten que els anuncis que s’han aplegat sota el lema Mediterràniament conformen una utopia emocional basada en una falsa mediterraneïtat. I a l’hora d’analitzar els eslògans que rubriquen aquests espots, tots dos hi veieu postulats més propis de l’autoajuda.

Avui dia la Damm és omnipresent en l’àmbit de la cultura i l’entreteniment, sigui en festivals de música, sigui en els gags del Polònia o en revistes culturals com TimeOut Barcelona o Esguard. La seva presència és ja tan inevitable com la de La Caixa o Endesa. Això vol dir que bevem molta cervesa, i que n’haurem de beure encara molta més si la Damm acaba sent l’única salvació de tants i tants festivalets que en depenen per continuar existint, sobretot ara que les subvencions públiques fan figa. Aleshores ve la pregunta inevitable: què passarà el dia que ja no puguem beure més?

Us podeu descarregar ‘Mediterròniament’ aquí.