Máximo San Juan en el record

28.12.2014

Máximo San Juan ha mort aquest diumenge als 82 anys a Madrid a causa d’una parada cardiorespiratòria. San Juan, el nom artístic del qual era Máximo, va dedicar la seva vida a la il·lustració, a les vinyetes i els dibuixos, publicats a diaris com El País, ABC, Pueblo, La Codorniz i El Correo Catalán.

Una de les vinyetes de Máximo San Juan | Máximo San Juan

Una de les vinyetes de Máximo San Juan | Máximo San Juan

Alguns l’han descrit com un artista “el·líptic, abstracte, reflexiu i intel·lectual”, el qual donava més importància a la reflexió intel·lectual que a l’humor fàcil, mentre que d’altres el consideren un dels representants de l’humor gràfic espanyol. La seva trajectòria professional va estar lligada durant més de trenta anys va col·laborar exclusivament per al diari El País, on signava la vinyeta editorial, si bé va començar la seva carrera professional darrere del micròfon, a la ràdio. A partir del 2008, va fitxar per l’ABC, on va signar les seves últimes il·lustracions.

Nascut a un poble de Burgos l’any 1932, Máximo San Juan ha destacat, tal com subratlla aquest mateix rotatiu, Máximo San Juan ha estat un autor polifacètic i un escriptor que, per sobre de tot, al llarg dels seus anys de vida va saber mantenir-se fidel a la seva filosofia, “aixecar-se al matí i distingir entre l’eufòria i la depressió”. L’artista va arribar a dir en alguna ocasió, segons recull l’ABC, que “en els meus dibuixos tot és literatura. El dibuix d’humor és un gènere literari que, accidentalment, es recolza en la imatge”, cosa que demostra que les seves obres estaven marcades per una recerca constant i que aspiraven a anar més enllà del mer dia a dia. Així mateix, Forges (Antonio Fraguas) ha volgut destacar que la major aportació de Máximo a l’humor gràfic va ser el seu “gran rigor intel·lectual en la seva obra i un gran treball de descobriment de les noves formes de dibuix i d’expressió tècnica, tant en la tasca artística d’il·lustració com en la tasca artística de la literatura”.