Matthias Goerne, un passeig per l’amor i la mort

20.08.2012

Matthias Goerne

 

Dijous 17 d’agost era el dia de Matthias Goerne a la Schubertíada a Vilabertran, el seu retorn després de dues edicions absent; l’acompanyava al piano Alexander Schmalcz. El programa, interessant i molt treballat: cançons de Schumann i Mahler, alternades i agrupades en tres blocs temàtics: amor, mort i guerra. Pels cinquanta anys que separen els dos compositors i les seves maneres tan diferents d’entendre el lied podia semblar a priori que el recital seria un continu anar i tornar, però en absolut va ser així; els lieder, molt ben triats, van fluir amb naturalitat i com que a les cançons de mort hi havia molt d’amor i a les de guerra molta mort, i a més Goerne i Schmalcz les van interpretar totes seguides sense pausa entre blocs, bé podríem resumir la vetllada, recordant John Huston, com un passeig per l’amor i la mort.

No descobrim res a aquestes alçades de la seva carrera si diem que Matthias Goerne té una enorme sensibilitat i diu el lied tan bé com el canta, amb un fraseig impecable i un exquisit recrear-se en els detalls. Lògicament, això beneficia les cançons més lentes, i així vam escoltar una molt bonica versió d’Urlicht seguida d’una no menys maca versió de Nachtlied, però Goerne es va lluir també en les enèrgiques cançons de guerra, la seva veu va omplir l’esglèsia de Santar Maria sense perdre els matisos i ens va transmetre l’horror, la por i l’angoixa dels protagonistes. Entre unes i altres, un moment màgic, un d’aquells moments que sempre esperem quan assistim a un concert  i que recordem durant molt de temps: la impressionant interpretació d’Ich bin der Welt abhanden gekommen, una de les cançons més estimades del repertori liederístic: per uns minuts, Goerne va ser la imatge de la solitud en una església plena de gom a gom.

Alexander Schmalcz va acompanyar molt bé Matthias Goerne, bons coneixedors tots dos de l’acústica de l’església, i  va fer que no trobéssim a faltar l’orquestra que acompanya originalment una part de les cançons de Mahler que van interpretar.

El públic va agrair amb entusiasme el recital. Goerne i Schmalcz van oferir una cançó més de Schumann, Du bist wie eine Blume, tornant al tema inicial, l’amor. A continuació Goerne va anar a buscar Jordi Roch, el director artístic de la Schubertíada, perquè l’acompanyés a l’escenari i rebés una ben merescuda ovació; recordem que la Schubertíada celebra enguany la seva vintena edició.

 

@liederabendCat      Blog: Liederabend