Mas i Mas, un agost ple de cançons

28.07.2015

El San Miguel Mas i Mas Festival dóna el tret de sortida a la seva 13ª edició amb un homenatge a Miles Davis. Coincidint amb el 55è aniversari de la seva publicació del famós disc Sketches of Spain, el Palau de la Música Catalana acollirà Sketches of Catalonia. Un tribut a Miles Davis a càrrec d’una jove big band dirigida per Joan Chamorro amb la col·laboració de de destacats solistes de diferents generacions com Andrea Motis, Llibert Fortuny, Carles Benavent, Jordi Bonell, Matthew Simon i Magalí Datzira.

Carles Margarit al Mas i Mas

Joan Margarit i Carles Margarit al Mas i Mas

El San Miguel Mas i Mas omplirà la ciutat de Barcelona amb més de 300 actuacions fins a l’1 de setembre. Concerts de petit i gran format, pensats per a tots els gustos, se celebraran a escenaris com El Palau de la Música Catalana, la sala Jamboree, el tablao Tarantos, El Born Centre Cultural, el Reial Cercle Artístic o el club Moog.

El 4 d’agost s’obrirà l’escenari del Palau de la Música Catalana al pianista Marco Mezquida, un dels joves valors del jazz actual, mentre que el 3, 10 i 17 d’agost, els protagonistes seran tres dels millors solistes de piano clàssic: Jordi Masó, Sergey Belyavskiy i Àlex Alguacil. Finalment, el 24 d’agost, Kayah & Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra omplirà de ritmes balcànics i manouche la mateixa sala de concerts.

Dins el gènere clàssic, el Festival obre una nova col·laboració amb el Reial Cercle Artístic, establint en aquesta entitat cultural el cicle 30 Minuts de Música, que, sota el títol “Barcelona, la ciutat i els creadors”, buscarà donar a conèixer el llegat dels compositors del nostre país. Pel que fa al jazz, al Jamboree s’aplegaran jazzmen i bluesmen nacionals i internacionals de primer ordre com Kenny Barron & Dave Holland, Joe Louis Walker, Jerry González o Jean Toussaint, entre molts altres. La fogositat del flamenc omplirà cada dia d’agost el tablao Tarantos, mentre que les sessions d’electrònica residiran al Moog.

El Born Centre Cultural tornarà a ser, per segon any consecutiu, un dels escenaris del Festival i s’hi podrà gaudir de concerts d’artistes com Maria del Mar Bonet o La Locomotora Negra. El concert de cloenda vindrà de la mà de Rocío Márquez, una de les noves veus que està sacsejant l’univers del flamenco. La cantaora de Huelva presenta el seu darrer disc, “El niño”, amb la participació del patriarca de la guitarra flamenca, Pepe Habichuela, de dos joves revulsius com són El Niño de Elche i Raúl Rodríguez i del músic Raül Fernandez “Refree”, que ha sigut coproductor del disc junt amb Faustino Núñez.

Els cinc concerts que no ens perdrem al Mas i Mas:

Marco Mezquida: El menorquí Marco Mezquida s’ha convertit en un mag del piano, un talent que als seus 28 anys ha seduït públic, crítica i companys de professió i ha esdevingut un dels concertistes i creadors més sol·licitats, prolífics i valorats del país. Versàtil compositor i improvisador, el pianisme de Mezquida és sofisticat, intens i lluminós amb un discurs personal i contemporani, on les etiquetes es queden petites per definir a un músic explosiu i íntim, amb influències que abasten la història de la música, el jazz, la música romàntica, impressionista, la cançó i l’avantguarda, la lliure improvisació, el rock o el flamenc.

Sergey Belyavskiy: El pianista rus Sergey Belyavskiy va graduar-se el 2011 a la Central Music School del Conservatori Estatal de Moscou sota el mestratge de Vera Kameneva i actualment està completant estudis en aquest centre amb el prestigiós Eliso Virsaladze. Molts són els premis que ha obtingut als seus 22 anys, d’entre els que cal destacar que fou finalista en el Concurs Maria Canals de 2014. Oferirà un magnífic programa amb obres de Chopin, Liszt, Kreisler, Rachmaninoff i Kapustin.

Rocío Márquez: La jove cantaora de Huelva ha suscitat admiració i un entusiasme inèdits arrel de la publicació del seu disc “El niño”. Una obra que neix com un homenatge a la tradició del cante a través d’uns dels seus més grans exponents, com va ser el cantaor Pepe Marchena, però que al mateix temps aposta per la transgressió tant en el fons com en la forma d’actualitzar el flamenc amb els codis del segle XXI. El concert comptarà amb la participació del patriarca de la guitarra flamenca Pepe Habichuela i les col·laboracions dels joves revulsius Niño de Elche, Raúl Rodríguez i Raül Fernandez “Refree”.

Maria del Mar Bonet: Per mantenir viva la cita històrica dels concerts a la Plaça de Rei, aquest estiu El Born Centre Cultural torna a ser l’escenari que acull una nova proposta de la cantant mallorquina. La gran veu de la mediterrània presenta un repertori antològic que, sota el títol ‘Homenatges’, suposa el seu particular tribut a aquells autors pels que sempre ha declarat una gran admiració, genis com Ovidi Montllor, Guillem d’Efak, Joan Manuel Serrat, Milton Nascimento, Bruce Springsteen, Mikis Theodorakis i Barbara, entre altres.

Joan Margarit i Carles Margarit: El jazz i la poesia s’entrellacen en aquesta proposta on els versos d’un dels poetes més grans de la literatura catalana, Joan Margarit, es projecten en la seva pròpia veu i en la de la cantant Laura Simó, que també incorpora al repertori alguns dels estàndards més celebrats de la música jazz. Sensibilitat extrema en mans del compositor, arranjador i saxofonista Carles Margarit, que la tradueix al format de trio de jazz i construeix un embolcall sonor ajustat a la bellesa de les paraules i el cant. Un luxe pels sentits.

Etiquetes: