Martirio i Maria del Mar Bonet, plats forts del 14è San Miguel Mas i Mas Festival

27.07.2016

El Festival Mas i Mas inaugura la seva 14a edició i ho fa seguint el pols de l’actualitat. La seva programació no només té en compte l’Any Llull i del centenari de la mort del pianista Enric Granados, sinó que també celebra els 30 anys de carrera de la cantant Martirio. Per si no n’hi hagués prou, Mas i Mas també dedica un espai per parlar de Síria.

Martirio serà al festival Mas i Mas divendres 29 de juliol | Foto: Comedia

Martirio serà al festival Mas i Mas divendres 29 de juliol | Foto: Comedia

Els dos plats forts del festival són Maria del Mar Bonet i Martirio. La primera inaugurarà aquesta edició demà 28 de juliol amb l’espectacle Alenar Llull, i la segona celebrarà els 30 anys de carrera musical que l’han convertit en una referent. Mas i Mas també comptarà amb els concerts de Zalon Thompson amb The Gramophone Allstars, que rendiran tribut a Amy Winehouse; el pianista Daniel Ligorio, el patriarca del jazz Ellis Marsalis o el concert a quatre mans de Nexus Piano Duo.

El Palau de la Música, la sala Jamboree, el tablao Tarantos, El Born CCM o el club Moog seran els espais que acolliran les més de dues-centes actuacions del festival. “Reservem l’encanteri pel mercat del Born perquè les places públiques no estan obertes a la cultura”, reivindica el director artístic Pere Pons, fent referència a la plaça del Rei. Precisament El Born CCM acollirà el cicle Sona el món i torna el Born, que tindrà empremta femenina gràcies a artistes com Ester Rada, Luna Cohen, Izah, Sara Pi o Clara Peya.

Martirio, d’aniversari i ben acompanyada

Era 1986 quan Martirio va treure el seu primer disc, Estoy mala. Des d’aleshores ja han passat 30 anys, que han servit perquè la cantant de Huelva s’asseguri un lloc entre els músics més aclamats del panorama espanyol. “Martirio és una artista en tots els sentits”, explica la també cantant i també respectada Maria del Mar Bonet; “Té una veu de vellut especial i sempre es rodeja de música fantàstics“.

Músics fantàstics que també seran al festival Mas i Mas, com per exemple Sílvia Pérez Cruz, Arcángel o la mateixa Maria del Mar Bonet. “Te quiero y te admiro tanto que me voy a atrevir a cantar en catalán“, diu Martirio a la cantant mallorquina a la presentació del festival. Aquestes amigues i companyes de professió compartiran dues cançons juntes: La mort de na Margalida, cançó popular mallorquina; i una altra que volen mantenir en secret. Al cap i a la fi, en un aniversari hi han d’haver sorpreses.

Si fa 30 anys Martirio va projectar una imatge enigmàtica, sofisticada, avantguardista i, al mateix temps, respectuosa amb la tradició, a tot això ara se li ha de sumar l’experiència. “Llevo 30 años trabajando por amor y por vocación, y sin tener dinero“, explica. El concert serà un repàs de les cançons de tots aquests anys, tot i que Martirio especifica que només interpretarà aquelles que encara pugui subscriure avui i cantar amb sinceritat.

“Nos llevaremos una ducha por dentro“, afirma l’artista, que dels seus altres acompanyants també destaca la potència del cantaor Arcángel i la humilitat de Sílvia Pérez Cruz. “No creo que haya nadie en este país que cante mejor que ella”, afirma, referint-se a la cantant de Palafrugell. Tot plegat tindrà lloc divendres 29 de juliol a les 21h al Palau de la Música Catalana.

El Palau de la Música tornarà als jardins de Damasc

Llull és el referent principal del concert de Maria del Mar Bonet, però el seu missatge compartirà protagonisme amb el missatge de pau de Mouslim Moslem, flauta siri i col·laborador de la cantant. L’espectacle de Maria del Mar Bonet uneix dos treballs de la seva carrera: el disc Alenar i l’Amic, Amat, dedicat a l’obra de Ramon Llull.

“Sempre hi ha un per què per anar de la mà de Llull”, diu la cantant mallorquina; “Era metge, mestre, viatger, escriptor, tenia passió per l’art i una tossuderia creativa per conèixer filòsofs i místics del nord d’Àfrica”. Aquest hàbit d’establir diàleg amb altres cultures que va tenir Llull, també el posa ara en pràctica Maria del Mar Bonet. És per això que a l’escenari comptarà amb Mouslim Moslem, flautista sirià. Paco Cepero, guitarrista flamenc de Sevilla, també havia de participar en el concert, però finalment ha avisat que no seria possible.

Maria del Mar Bonet | Foto de Juan Miguel Morales

Maria del Mar Bonet | Foto de Juan Miguel Morales

Mouslim i Maria del Mar es van conèixer a Damasc al voltant del 2004, quan ella va anar-hi per dur a terme un projecte sobre Llull amb cantants sirians. Mouslim Moslem va oferir ajudar-la, i ell i la Cham Ensemble de Damasc van participar en l’enregistrament del disc Amic, Amat. “La Maria del Mar és com una cantant oriental i arriba al cor”, explica Moslem.

El del festival Mas i Mas serà el primer concert que unirà Maria del Mar Bonet i Mouslim Moslem, tot i que la cantant ja ha interpretat l’espectacle pel seu compte a llocs com Tarragona o Mallorca. “Jo encara visc a Síria”, explica el flautista; “després de cada concert torno a casa, i molts cops el camí ha canviat”. Mouslim vivia i treballava a Damasc, però des de l’inici de la guerra que s’ha traslladat a Latakkia, una altra ciutat Síria.

“No pots matar la música, sempre viu”, destaca l’artista del país en guerra. Maria del Mar Bonet agraeix la seva col·laboració, i també l’esforç de l’organització perquè això sigui possible. La proposta musical de l’artista mallorquina s’emmarca dins de l’any Llull i té un declarat compromís amb la mediterrània, però sobretot conté un missatge cap al poble siri: “Mouslim“, diu la cantant; “hem de tornar als jardins de Damasc quan la pau ens deixi caminar segurs”.