Martina Tresserra: “Sóc una dona boia”

8.12.2015

Martina Tresserra és actriu i cantant i ara mateix viu un moment dolç. Aquests dies torna al Club Capitol per representar ‘Animals de companyia’ d’Estel Solé, una de les obres revelació dels darrers anys. En la ficció teatral l’Estel i la Martina són germanes. Al món real la complicitat és també ben fraternal. Ara Martina ha musicat els poemes de la seva amiga i té previst fer-ne un disc que ja ha finançat a través de la plataforma Verkami.

Martina Tresserra

Martina Tresserra

“Quan puja la marea, / sóc una dona boia / surant enmig del mar”, diu la cançó que Martina Tresserra ja ha gravat i ofereix com a botó de mostra per animar els mecenes que han de fer possible el finançament del disc, que es titularà Altres dones. La campanya de Verkami s’acompanya d’un altre vídeo en què una desena de dones reciten un poema d’Estel Solé titulat ‘Dones que volien ser altres dones‘, que és tot un al·legat generacional. Són filles del precariat que viuen la doble complicació de ser mileuristes i dones. Dones que han comprovat que encara no han après a volar mentre agafen el metro per anar d’una feina a una altra.

“Jo acompanyava l’Estel amb el piano en els seus recitals i un dia vaig posar posar en solfa un poema que em venia de gust de musicar. I em vaig animar a fer-ne més. Em vaig tancar durant un mes i vaig musicar totes aquestes cançons”, diu Martina Tresserra, que confessa la seva admiració per Raimon i la seva manera de cantar la poesia d’Espriu, “perquè no tapa el vers amb la música. La paraula preval, i m’arriba molt per la senzillesa que traspua. A mi m’agrada encaixar la música amb la paraula. Si el poema és bo, no cal fer gran cosa més”.

Com a actriu Tresserra ha participat en una dotzena de films i quasi una vintena de muntatges teatrals. Ha estudiat cant amb mestres com Isabel Soriano, Begoña López, Catherine Fitzmaurice, Kena Toledo, Viv Maning o Mònica Miralles. Ha tingut la sort de triar els músics que l’acompanyaran en la gravació d’Altres dones i que tots li hagin dit que sí. “Compto amb la col·laboració de grans músics que s’han sumat al projecte donant cadascú el seu toc personal al tema que interpreten. D’aquesta manera podrem gaudir de diferents estils i sonoritats aconseguint un disc que és un viatge de diferents artistes a través d’una mateixa veu”, diu la Martina. Comptarà amb en Guillem Roma, en Joan Monné, en Sergi Estella, la Clara Peya i l’Oriol Pidelaserra i Leandre Lopes. També amb l’actriu Mercè Martínez, que hi posarà segones veus.

Ja podeu escoltar dues cançons a la plataforma Verkami: La dona boia i Fracassada. Podeu consultar també el web de Martina Tresserra.