Martí Gironell, Premi Ramon Llull

26.01.2018

El periodista i escriptor Martí Gironell és el successor de Pilar Rahola al palmarès del XXXVIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull. El jurat, format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Emili Rosales i Anne-Laure Aymeric, han escollit La força d’un destí com a novel·la guanyadora: un llibre en el qual l’autor garrotxí retrata la vida de l’irreverent Celestino Carrión, un emprenedor diligent que fuig de l’Espanya franquista per complir el seu particular somni americà.

Martí Gironell | Foto: Arduino Vannucchi

Gironell parla de la vida d’aquest personatge com “una història de superació”. Després de moltes peripècies, Carrión aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció a Nova York, on s’acabarà convertint, amb una altra identitat, en ciutadà nord-americà. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir però cap a Hollywood, on coneixerà la crème de la crème de la societat dels anys cinquanta als Estats Units i on es convertirà en amic i confident de James Dean, amb qui encetarà un projecte gastronòmic. En efecte, una vida de pel·lícula.

Gemma Lienas, com a membre del jurat, considera que La força d’un destí és “una novel·la d’aventures amable” que toca la Guerra civil espanyola des d’una altra perspectiva, que li serveix per parlar d’un món completament diferent, aquest Hollywood glamurós de James Dean, Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, els Kennedy… Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a totes les celebrities, Carrión (d’ara endavant Jean Leon) torna al vell continent per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.

“Té un peu a cada banda”, explica Gironell: un a la vinya i al camp, a Catalunya, a la terra on es cultiva el vi, i l’altre enmig del frenesí i la categoria de Hollywood, a la terra on es cultiven altres somnis. Per a Lienas, és un llibre “més centrat en l’èxit professional del personatge que no pas en el seu èxit personal”, i valora especialment la recreació dels escenaris i el tractament dels detalls com a punts forts de la novel·la. Pere Gimferrer, en canvi, es queda amb el final, “perquè no te l’esperes”.

La força d’un destí sortirà a la venda el proper 28 de febrer i es publicarà en català (Columna), castellà (Planeta) i francès (Belfond).