Martí Domínguez, premi Crítica Serra d’Or

2.05.2016

Aquest dilluns s’han lliurat els premis Crítica Serra d’Or al Palau Moja de Barcelona. Aquesta és una edició especial perquè es compleixen 50 anys de premis, dels quals el P. Josep Massot, que ha assistit a l’acte, fa un balanç “àmpliament positiu” i espera que es pugui continuar aquesta iniciativa “amb la mateixa serietat, el mateix esperit de servei al país i el mateix sentit de responsabilitat que fins ara”. A més a més, aquest any Serra d’Or s’incorpora a la comunitat de Núvol amb una secció pròpia.

Martí Domínguez

Martí Domínguez

A l’acte de lliurament hi han assistit, a més, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, el secretari general de la Diputació de Barcelona, F. Xavier Forcadell, el P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler.

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades del 2015, sense que s’hagin presentat a concurs. Els guanyadors d’enguany han estat Martí Domínguez, Josep-Ramon Bach, Pep Albanell, Julià Guillamon, Josep Maria Jaumà, Pere Villalba i Varneda, Xavier Duran i Ronald Puppo. Martí Domínguez ha estat guardonat amb el premi Crítica Serra d’Or 2016 de Novel·la per La sega, una novel·la que l’autor havia confessat que “mai m’hauria imaginat escriure”, com explica en aquest article d’Eva Comas. Josep-Ramon Bach ha obtingut el premi Crítica Serra d’Or 2016 de Poesia amb Caïm i Pep Albanell, el de Narració per Les fantasies del nàufrag, obra sobre la qual Bernat Puigtobella va parlar amb l’autor en aquesta entrevista. El d’Estudis Literaris ha estat concedit a Julià Guillamon per Joan Perucho, Cendres i Diamants, i el de Traducció, per Irlanda indòmita. 150 poemes de W. B. Yeats, de Josep Maria Jaumà.

En l’àmbit de recerca, Pere Villalba ha obtingut el premi Crítica Serra d’Or 2016 de Recerca (Humanitats) per l’obra Ramon Llull: vida i obres, Xavier Duran ha rebut el de Recerca (Altres Ciències) per La ciència en la literatura, mentre que el de Catalanística ha estat atorgat a Ronald Puppo per Mount Canigó. A tale of Catalonia, una traducció del Canigó de Jacint Verdaguer.

En teatre, han estat guardonat Joan Yago per You say tomato amb el premi Teatre al text de teatre en català donat a conèixer, Lali Álvarez per Ragazzo amb el de premi de Teatre a l’espectacle teatral i a la companyia Parking Shakespeare amb el premi de Teatre a l’aportació més interessant.

Pel que fa a la categoria de Literatura infantil i juvenil han estat guardonats Halil Bárcena i la il·lustradora Mariona Cabassa per l’adaptació infantil de les Històries de Nasrudín amb el premi d’Infantil, Gisela Pou per La noia de la mitjanit amb el premi Juvenil (Creació) i Lemmiscates per Arbres amb el de Juvenil (Coneixements).

El jurat de Literatura i Assaig ha estat format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep Maria Ripoll, mentre que en l’apartat de Recerca en formaven part Jaume Aulet, Joan B. Culla, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols, Joandomènec Ros. El jurat de Teatre ha estat format per Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Marta Monedero. El de Literatura infantil i juvenil ha estat format per Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA) i de la revista Serra d’Or, P. Josep Massot i Muntaner.

“A empentes i rodolons, hem passat 50 anys molt importants per a la cultura”

Al número de maig de la revista, el P. Josep Massot ha sintetitzat els 50 anys dels Premis Crítica afirmant: “A empentes i rodolons, hem passat cinquanta anys molt importants per a la cultura i per a la vida de Catalunya i de la resta de terres catalanoparlants, que sempre han estat molt presents als nostres premis”. Per tant, el balanç que en fa és positiu: “Hem d’agrair als jurats la tasca que han anat fent ―amb una independència absoluta― i als premiats, l’interès que han tingut per fer-se presents als actes de lliurament, on hem pogut constatar de moltes maneres la il·lusió que els feia rebre un guardó que no havien demanat i que des d’un punt de vista material consistia només en una serreta d’or”. I conclou: “Esperem que tant nosaltres com els nostres successors podrem continuar aquesta iniciativa, amb la mateixa serietat, el mateix esperit de servei al país i el mateix sentit de responsabilitat que fins ara”.