Martí Albesa, guanyador de “Joves Fotògraf(e)s”

12.12.2018

«No hi ha tanques, ni mars ni fronteres tan fortes com el dret a migrar que exerceixen a cada passa», explica Martí Albesa. És l’autor de “La frontera Sud, a l’ombra del Nord”, el reportatge guanyador de la dissetena edició de Joves Fotògraf(e)s, una convocatòria impulsada pel Centre de la Imatge de la Diputació de Girona (INSPAI) que permet als projectes fotogràfics escollits convertir-se en exposicions.

Fotografia de Martí Albesa

El reportatge mostra la realitat del fenomen migratori a la frontera sud d’Europa, concretament als ports de els ports de Tarifa, Algeciras, Barbate durant l’agost del 2018. El fotògraf posa de manifest la massiva arribada de persones provinents del continent africà i la situació de col·lapse de les institucions encarregades de la seva atenció.

Amb 35 fotografies en color, Martí Albesa pretén denunciar la manca d’atenció de les persones que creuen l’estret de Gibraltar, unes persones carregades d’esperança però alhora temoroses del seu incert futur: “Centenars de persones amuntegades a l’espera que alguna institució se’n fes càrrec”, explica l’autor.

Fotografia de Martí Albesa

La comissió avaluadora, formada per representants de la Diputació de Girona i per especialistes i professionals del món de la fotografia ha seleccionat aquest projecte de manera unànime, valorant el necessari tractament de la immigració, i també la qualitat artística i tècnica de l’obra.

Així, programarà una exposició amb aquestes imatges que es presentarà per primer cop a la Casa de Cultura de Girona i que després passarà a formar part del programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona; n’editarà un catàleg i n’oferirà una exposició virtual al lloc web d’INSPAI.

Fotografia de Martí Albesa

Joves Fotògraf(e)s e va néixer l’any 2001 amb la voluntat d’impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, així com promoure l’obra de creadors audiovisuals.