Marta Orriols guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

30.01.2019

Marta Orriols és la guanyadora de la segona edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. El jurat ha reconegut la primera novel·la de l’autora, Aprendre a parlar amb les plantes, editada per Edicions del Periscopi. Orriols debutava el 2016 amb el recull de relats Anatomia de les distàncies curtes.

Marcel Mauri, Marta Orriols i Anna Guitart. |

Amb Aprendre a parlar amb les plantes, Orriols (Sabadell, 1975) ens serveix una obra dura, de resiliència, on la protagonista ha de superar un doble dol. La Paula ha d’afrontar la mort del Mauro, que unes hores abans de morir l’ha deixat. La mort serveix de contrapunt a la professió de la protagonista, que és neonatòloga. “Amb aquest contrapunt la novel·la creix simbòlicament”, ha dit l’autora abans de rebre el premi. L’hospital serà un lloc íntim i important per al dol de la Paula.

Amb la mort d’en Mauro, la Paula recupera el relat de la història de la parella. “Fa un esforç per recuperar el record”. Un record que no sempre la sorprendrà per bé. Orriols usa la ficció per reflexionar sobre tres temes: la idealització dels morts, la mentida i la pressió social. Temes que entrellaça. La Paula amagarà que el Mauro l’acabava de deixar unes hores abans de morir per no haver d’empassar-se més mirades de llàstima dels altres. En aquest sentit, Orriols dota la protagonista de força: “Se’n pot sortir tota sola”.

Les plantes del títol tenen un paper central en la novel·la: el Mauro els parlava íntimament i així les feia lluir com ningú. Quan ell mor, aquestes plantes es consumeixen. La protagonista es proposarà aprendre a parlar amb elles. “Les plantes representen aquest espai on ella queda atrapada i tot es va pansint”, explica Orriols. La novel·la, que no és autobiogràfica, parteix d’un fet real: l’autora va perdre el seu marit en un accident de trànsit.

Rosa Cabré, catedràtica emèrita de la UB i membre del jurat, ha destacat la “construcció modèlica” d’una novel·la “intensa i emocional” que no cau en el sentimentalisme barat. Llegiu la crítica d’Anna Carreras a Núvol clicant en aquest enllaç.

Durant el discurs d’agraïment, Orriols ha demanat tenir un esperit crític “fort i sa”. “La cultura és l’únic camí per aconseguir-ho”, ha afegit. “Seguiré treballant en la meva llengua”, ha assenyalat l’autora durant el missatge que ha volgut enviar a Jordi Cuixart, pres a Lledoners. De les dues edicions, fins avui, del Premi Òmnium, Cuixart no n’ha viscut cap en llibertat.

Aprendre a parlar amb les plantes ja ha arribat a la tercera edició i té tancades traduccions a altres llengües. Les dues altres novel·les aspirants eren Sobre la terra impura, de Melcior Comes, i La memòria de l’Oracle, de Pere Joan Martorell. El premi està dotat amb 25.000 euros: 20.000 per a la guardonada i 5.000 per a la promoció de l’obra.