Mars Joan: un comedy show

30.03.2016

Aquest dijous s’estrena Mars Joan, de la companyia Dara, dins el Cicló del Tantarantana, el Cicle de Companyies Independents de Barcelona. Escrita i dirigida per Roc Esquius, aquesta és la seva versió d’un tema que no té res de futurista ni de ciència-ficció: està passant ara i aquí. Un home vol anar a Mart, per quedar-s’hi i no tornar-ne mai més.

Vanessa Segura, Núria Deulofeu i Isidre Montserrat a Mars Joan

Vanessa Segura, Núria Deulofeu i Isidre Montserrat a Mars Joan

La companyia Dara es va donar a conèixer el 2014 amb l’espectacle iMe, una smart comedy (terme encunyat per ells mateixos) o comèdia profètica sobre les xarxes socials (i la seva absència), espectacle que es va poder veure a Barcelona (Tantarantana) i Madrid (Teatro Alfil). El seu segon espectacle va ser Catalon d’una nit d’estiu, una càpsula escènica que va ser una de les peces guanyadores del festival Píndoles del 2015. I ara arriben al Cicló del Tantarantana amb Mars Joan, la seva visió personal d’un projecte real: el Mars One. Segurament ja en sabran alguna cosa perquè els mitjans en van anar plens: l’holandès Bas Lansdorp pretén començar la colonització del planeta Mart l’any 2026. Després que s’inscriguissin 200.000 candidats de tot el món, que desitgen anar a Mart per quedar-s’hi, resten uns últims 100 candidats, entres els quals hi trobem el català Àngel Jané, present a la roda de premsa de l’espectacle, juntament amb la també inscrita Núria Tapias.

La companyia Dara recalca que Mars Joan és un espectacle per a tots els públics, situat a l’ara i aquí, on es superposa la voluntat de Joan (Josep Sobrevals) de participar a la missió a Mart, amb les reaccions de la seva parella (Vanessa Segura) i els seus amics (Núria Deulofeu i Isidre Montserrat), contraposant la vida privada amb la vida televisada. Amb iMe van interessar especialment el públic adolescent, i justament amb aquell espectacle estaran a La Mostra d’Igualada, que enguany no es vol oblidar del públic jove (el 10 d’abril a L’Escorxador).

La presència d’Àngel Jané i Núria Tapias a la roda de premsa va ser al mateix temps un gran encert i una petita trampa per a la companyia: els periodistes, àvids d’informació, semblaven més interessats en els motius dels aspirants a astronautes que en els joves intèrprets que tenien al seu davant. Tot i així, va ser molt interessant veure com dues persones reals ens explicaven les seves motivacions per aventurar-se en un projecte de tal magnitud. Àngel Jané explicava com tothom es fixa només en el fet que els aspirants a colonitzar Mart no podran tornar a la Terra, quan els exploradors com Magallanes realitzaven els seus viatges transoceànics sense saber si algun dia podrien tornar a casa. No deixa de ser un altre tipus d’aventura, però amb tot allò que l’envolta molt més complicat i costós.

El Cicló del Tantarantana (on fins ara hem pogut veure Kohlhaas, de la Companyia Ignífuga) organitza els “divendres amb companyia”, col·loquis postfunció on l’1 d’abril hi participaran membres de La Calòrica i del col·lectiu La Santa. En futurs col·loquis també hi participaran Àngel Jané i Núria Tapias, sobre els quals no s’ha basat l’espectacle, volen remarcar els membres de la companyia, sinó que van conèixer posteriorment. Consultin la web del Tantarantana i dels Dara, per estar al corrent de col·loquis i altres saraus.