Marquesa, això no t’ho paguem

27.11.2013

Xus i Beatriz, un matrimoni mallorquí amb dos fills petits, han guanyat la demanda que els va interposar una marquesa, que volia cobrar-los 1.800 euros per un impost que data del segle XIII, i que es resumeix en que els descendents dels nobles de la illa poden seguir reclamant el 2% de cada operació de compravenda que es faci en els habitatges que s’han construït a les antigues terres del marquesat. 

 

Xus i Beatriz han guanyat la demanda de la marquesa que els reclamava 1.800€

 

Xus i Beatriz no n’han tingut prou amb guanyar la seva batalla legal. Ara s’han proposat aconseguir l’abolició d’un dret feudal obsolet a través de la plataforma Change.org. La seva petició ja ha rebut el suport de milers de ciutadans disposats a demanar aquest canvi en la legislació al govern balear.

És insòlit que en ple segle XXI una família mallorquina es vegi obligada a pagar un impost del segle XIII, però el fet és real, i ocorre a Mallorca l’any 2013, i no en l’Edat Mitjana, perquè ningú ha fet res per canviar-ho. I efectivament, sols per això, perquè aquest abús és emparat i consentit per la llei, és l’única raó que explica que, actualment, una marquesa pugui reclamar a un ciutadà del segle XXI un impost medieval.

Aquest anacrònic impost que data del segle XIII, és anomenat “alou”. Va arribar a l’illa amb la conquesta de Mallorca, però és d’origen romà (es coneix també amb el nom d’“emfiteusi”). Permet, encara a dia d’avui, que els descendents d’aquells antics nobles mallorquins segueixin cobrant un 2% de cada compravenda dels immobles que s’assenten sobre els antics terrenys que van ser (i ja no són) de la seva família. Encara que també hi ha casos en què ja no pertanyen a la noblesa, bé perquè es va cedir per testament o per donació a altres famílies o a la església, bé perquè es van vendre i ara estan en poder de tercers, inclosos empreses i bancs.

“Si acceptem que al segle XXI es puguin aplicar normes del segle XIII, estem acceptant que la nostra democràcia no ha estat capaç d’eradicar el feudalisme, una etapa que crèiem superada”, declaren Xus i Beatriz en una petició pública que han divulgat a través de la plataforma Change.org.

Fa 200 anys, el Bisbe de Mallorca va defensar la seva abolició davant les Corts de Cadis. La requisitòria del bisbe, que podeu llegir, deia: “…en els contractes de emfiteusis i de compra i venda, en què hi ha real i veritable translació de domini (al meu curt entendre indivisible) vulgui fer-se separació entre domini útil i directe, quedant aquest a favor d’un, i aquell al d’una altra persona, no ho comprenc. Això no és més que un pur efecte de feudalisme, una subtilesa i un sofisma dels antics jurisconsults romans, i dels seus sequaços, per perpetuar en certa manera el vassallatge i l’esclavitud. Demano, els extingeixi V. M., per sempre com a injusts”.

Un discurs massa modern o un dret massa antic? Han passat 200 anys des que el Bisbe de Mallorca es va adreçar a las Cortes Generales. Han de passar 200 anys més sense que els polítics de les Illes estiguin disposats a canviar-ho? Quins interessos hi ha darrere per no abolir l’impost? Alemanya va abolir tot tipus d’impostos privats d’origen medieval l’any 1947. No podem seguir el mateix exemple?

Per això, Xus i Beatriz demanen al Parlament de les Illes Balears la seva abolició. Si vols demanar l’abolició d’aquest impost pots signar la petició a Change.org 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
  1. No vull ficar la pota perquè fa anys que ho vaig estudiar i ho tinc una mica rovellat, però penso que el dret que es pagava al “senyor” com a conseqüència d’una compravenda es diu lluïsme (“laudemio” en castellà). L’alou és la manera que tenia la terra o altre bé immoble el “senyor” i l’emfitèusi era una de les maneres amb què cedia aquests béns a tercers a canvi d’un cens periòdic.
    Em sembla extraordinari que encara avui es reclamin conceptes d’aquests provinents de pactes immemorials i m’escandalitza que sigui així. Després els polítics de dretes i els polítics “catetos” (sovint coincideixen les dues característiques) s’inflen la boca autoproclamant-se com a “liberals”.

      • Impressionant. Però efectivament, a Espanya no va haver Reforma Agrària i les Revolucions liberals van ser absolutament incompletes, entre d’altres coses perquè, fora de Catalunya, amb prou feines hi havia burgesos i els liberals eren bàsicament nobles “transformistes” que, derogat l’antic règim, van passar a ser els propietaris legals de les terres que les seves famílies havien tingut com a feus des de feia segles. El canvi de règim els convenia, perquè els permeté eliminar els pactes, sovint desfassats i favorables als vassalls (molt sovint els pagesos, amb els segles pagaven rendes que no s’havien actualitzat mai i que a base de segles havien esdevingut irrisòries). Ara veig que en canvi sí que van mantenir alguns dels seus propis privilegis. Veient com es fan les coses en aquest país, potser ens ho hauríem d’haver imaginat…

  2. Molt be per la Beatriz i el Xus. Ja esta be de tan baixar-se els pantalons amb Duquesas de Alba i Borbons retrassats i hemofilics

  3. A catalunya hi han varis casos. Vallès, Maresme….

    Tinc constància que això ocorre a Vilassar de Dalt (Maresme,Catalunya) i a altres pobles del voltant. També a Balears…i la resta de l’estat? Donaria per a una bona investigació periodística,no?