Màrius Serra regala els dos exemplars més antics de la seva biblioteca

9.12.2013

Aquest dimarts 10 de desembre a les 19.30h Màrius Serra impartirà la conferència “Mots enigmàtics a la Ciutat del Born”. L’enigmista ha promès a través de les xarxes socials que portarà a la Sala Moragues del Born CC els dos exemplars més antics de la seva biblioteca i que els regalarà a qui endevini un enigma que hi plantejarà.

 

Màrius Serra | Foto de Manu Manzano

 

Com us podeu imaginar, no serà un enigmàrius de pa sucat amb oli, sinó un enigma ben difícil de desxifrar. Màrius Serra parlarà de la tradició barroca dels laberints poètics que tots els creadors d’enigmes admiren. Serra se centrarà en alguns exemples curiosos. En primer lloc, dos sonets en forma de Laberint del poeta català del setcents Manuel de Vega i Rovira (1701), membre de l’Acadèmia dels Desconfiats i curador de l’edició prínceps que l’any 1703 es va fer de l’obra poètica de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona.

Vega va dedicar un sonet a l’últim dels Àustries, Carles II l’embruixat, que durant la xerrada es projectarà a la Sala Moragues. Serra també es detindrà en l’exemple màxim d’aquest artifici en les lletres catalanes, el sonet laberíntic i pentacròstic que el Rector de Vallfogona va presentar a les festes celebrades a Barcelona amb motiu de la beatificació de Teresa de Jesús el 1614. “L’esbudellarem per veure’n les costures, literalment, i donarem solució a l’enigma que plantejava”, ens avança Màrius Serra. “Aprofitarem, també per repassar alguns dels 550 termes no historiats als diccionaris catalans que Albert Garcia Espuche ha trobat en documents de la Ciutat del Born, divulgarem les iniciatives del Reborn i el premi Borni i acabarem amb un enigma que constituirà el repte final”, ens diu Serra.

Si algun dels assistents endevina l’enigma plantejat en un minut rebrà com a regla els dos llibres més antics de la seva biblioteca, dues edicions de les obres en prosa de Quevedo dedicades a l’Acadèmia dels Desconfiats editades per Jayme Surià i Joseph Llopis a la plaça de l’Àngel de Barcelona l’any 1702.