Màrius Serra: “Procrastineu tant com pugueu!”

21.03.2017

L’escriptor Màrius Serra presenta D’on trec el temps, un llibre que ajuda a repensar com gestionem el temps, per on se’ns escapa i com el podem aprofitar millor. Està dividit en 24 capítols, un per cada hora del dia, on Màrius Serra explica en primera persona la seva experiència amb el temps i completa les reflexions de cada capítol amb un text de creació. Aquest diumenge a les 12h parlarà de tot això a la Vila del Llibre de Montblanc.

Màrius Serra presenta “D’on trec el temps”. | Foto: Jordi Ribó

Màrius Serra va passar la seva jornada laboral a l’aparador de l’emblemàtic establiment barceloní Metal·listeria Bol·lívar on va exercir la seva activitat habitual d’un dilluns de manera pública: secció radiofònica, elaboració de mots encreuats, columna de premsa, connexió televisiva i, fins i tot, la roda de premsa del seu darrer llibre publicat per l’Editorial Empúries. Per què aquesta escenificació? “Perquè vull reivindicar que la literatura tingui presència social, que es posi a l’aparador de la societat i s’aproximi al comerç local”.

D’on trec el temps està dividit en 24 capítols, i cada capítol en tres parts. La primera part “descriu de manera formulària d’on trec el temps”, són textos de lectura molt ràpida que podrien ser titllats de manual d’autoajuda. La segona part “descriu de manera formal la meva experiència en la matèria a partir de textos reflexius destinats a ampliar la fórmula exposada a la primera part”, explica l’autor. Finalment, “la tercera part és un període informalment multiforme”. Són textos literaris de gèneres i longituds diverses que neixen de les reflexions anteriors.

Màrius Serra ha decidit reflexionar sobre el temps perquè “el temps és vida; sempre ha estat en el centre de tothom” i perquè “el temps és la única cosa que ens iguala”. El llibre inclou un dodecàleg personal de l’autor en què Màrius Serra recull exemples de les seves “normes” personals per aprofitar el temps. Per exemple, segons l’autor, cal aplicar els principis del reciclatge al temps; “per què fer les coses dues vegades? Cal fer les coses només un cop amb la màxima intensitat possible”. Un altre exemple: “m’esforço per no fer mai tard: costa el mateix esforç arribar a l’hora que fer tard”. En aquest sentit, Màrius Serra explica que és crític amb la gent que fa tard, però ha inclòs en el llibre un recull de persones que han salvat la seva vida per fer tard.

Finalment, l’autor ha confessat que procrastina: treu temps de les obligacions per dedicar-lo a les devocions. En paraules de l’autor, “reivindico el verb procrastinar, procrastineu tant com pugueu! Els episodis més importants de la meva vida els he viscut perquè estava procrastinant”.

Màrius Serra presenta “D’on trec el temps”. | Foto: Jordi Ribó

D’on trec el temps es tracta d’un llibre transgènic que té diverses velocitats de lectura i moltes fórmules d’abordatge. Màrius Serra creu que ha aconseguit explicar en aquest llibre tots els seus secrets sobre aquesta qüestió, “llevat d’un, i no per falta de ganes. L’única cosa que no revelo, perquè no la sé, és d’on collons he tret el temps per escriure aquest llibre”.