Màrius Serra i Oriol Comas presenten la Primera Verbalíada

13.11.2012

Màrius Serra i Oriol Comas van presentar dijous passat davant de més de dos-cents bibliotecaris de tot Catalunya la Primera Verbalíada, un concurs obert a joves de 12 a 18 anys que ha estat concebut per desvetllar el gust per la llengua a través del joc. La presentació va tenir lloc a la Biblioteca de Catalunya durant la Trobada organitzada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat.

 

Màrius Serra presentant la Verbalíada dijous passat a la Biblioteca de Catalunya| Foto: Oriol Miralles.

 

Als més grans, la paraula Verbalíada els recordarà la universiada, el terme amb què s’anomenava els Jocs Olímpics de l’Europa de l’Est durant l’etapa comunista. Però en realitat el terme verbalíada ve de Verbàlia, un país habitat per aquells que viuen la llengua com una font de plaer. La Verbalíada 2013 és una gran activitat basada en el joc lingüístic, que començarà el mes de gener amb un escalfament digital i culminarà el mes d’abril amb una gran final nacional.

Màrius Serra i Oriol Comas van presentar dijous passat la Verbalíada a la Biblioteca de Catalunya vestits amb colors virolats, talment com si fossin dos joglars. Van posar diversos exemples del tipus de jocs verbals que proposaran als joves participants: el sil·lograma, l’anagrama, el joc pentavocàlic o l’svevograma, un joc batejat en honor de l’autor Italo Svevo que consisteix a unir quatre consonants amb una sola vocal. Italo Svevo es deia en realitat Ettore Schmitz i sempre deia que la i de Schmitz estava massa sola… I a partir de la i es va rebatejar com a Italo.

Per ara es preveu que la verbaliada es desenvolupi en quatre fases:

Escalfament digital. Gener de 2013

Primera fase virtual. Febrer de 2013

Segona fase presencial a biblioteques. Març de 2013

Gran final. Abril de 2013

Les fases preliminars es faran amb un quadernet que els concursants es corregiran mútuament. Màrius Serra va anticipar que caldrà adjuducar un nombre de finalistes a cada biblioteca i buscar l’equilibri territorial per tal que arribin a la final, que se celebrarà a Barcelona, joves de totes les procedències. La final de la Verbalíada tindrà lloc a l’abril al Casino del Poblenou, un teatre amb un aforament prou gran perquè els nois i noies hi puguin assistir acompanyats per pares i família. En aquesta final Màrius Serra i Oriol Comas posaran a prova uns 150 finalistes que, després de successives eliminatòies, es repartiran diversos premis. Premis que no consistiran en imports metàl·lics sinó en una experiència, com ara visitar el taller d’un il·lustrador per veure com treballa, assistir a un assaig general d’una companyia de teatre, participar en un fet cultura viu. En definitiva, conviure des des d’una posició privilegiada amb el naixement de la cultura des de qualsevol àmbit. La final serà amenitzada pel grup Txarango, que participarà activament en les últimes eliminatòries de la Verbalíada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
 1. Retroenllaç: Les biblioteques de Catalunya fan pinya | Núvol

 2. Bon vespre,
  m’agradaria saber on puc trobar més informació de la Verbalíada: alguna web, les bases del concurs, etc. Tenim alguns alumnes de l’escola que estan interessants en participar. Moltes gràcies!

 3. Penso com la Núria que necessitem més informació. Tot i que encara falta temps perquè comenci, per demanar la participació als centres educatius, ens aniria bé tenir la informació el més aviat possible.
  Salutacions.

  • Bon dia,
   En els propers dies penjarem més informació al nostra portal biblioteques.gencat.cat/. Hi trobareu les dates i aviat un vídeo explicatiu d’en Màrius Serra. Si seguiu el nostre twitter @bibliotequescat, ho anirem anunciant. Gràcies!