Maria del Mar Bonet: “La música és viva”

31.05.2017

L’àvia de Maria del Mar Bonet es deia Dolors i de jove havia viscut a Gràcia, on, amb el seu marit Ramon, tenia una botiga i es dedicava a la venda d’ultramarins. Amb l’esclat de la guerra civil van decidir instal·lar-se a Mallorca. L’àvia Dolors coneixia moltes cançons populars de Catalunya i les cantava a la seva neta. I així és com va néixer dins de Bonet aquesta passió per música popular. Una passió que li ha valgut 50 anys damunt els escenaris.

Maria del Mar Bonet | Foto de Juan Miguel Morales

El divendres 2 de juny a les 22h el XXX Festival Folk Internacional Tradicionàrius acollirà un dels concerts que enguany ha programat la cantautora per commemorar aquesta data d’aniversari. “Era un objectiu històric que Bonet estigués present al festival”, ha incidit Jordi Fàbregas, director del Tradicionàrius. El concert, que ja ha exhaurit totes les entrades anticipades, recuperarà diversos dels treballs discogràfics més tradicionals i d’arrel, com Saba de terrer (1982), el mateix nom que duu el concert per títol, i que pren un protagonisme especial en aquesta vetllada. Segons Yanni Munujos, representant de l’artista, aquest concert demostra que Bonet ha conviscut amb el seu repertori durant cinc dècades.

“Les cançons de la música d’arrel s’han anat construint a poc a poc i formen part del poble”, assegura Bonet, que afegeix que, cantant-les, ha donat el millor de si mateixa i que mai se les ha volgut apropiar. “Des de jove, la música tradicional ha estat la meva escola”.

Kepa Junkera i Joan Amèric acompanyaran Bonet a l’escenari

L’actuació de Bonet tindrà com a convidats especials el basc Kepa Junkera i el valencià Joan Amèric. A més a més, comptarà amb la presència de Tobal Rentero a l’arxillaüd, la bandúrria i les guitarres, Jordi Gaspar al contrabaix, Vicens Solsona a les guitarres i Antonio Sánchez a la percussió.

El viatge, que pren com a punt referencial el disc Saba de terrer, inclou un conjunt de 20 cançons en què es podran sentir des de cançons de treball, cançons de bressol, romanços, fins a jotes o boleros. A banda dels temes més referencials d’aquest disc, també se’n podran sentir de Cançons de Festa (1976), Cançons de la Nostra Mediterrània (1982), Cavall de Foc (1999) i de Cançons de Menorca (1967), el seu primer disc.

“A cadascuna d’aquestes cançons cada poble i cada cantador hi ha posat la seva història, l’ha cantat a la seva manera, hi ha posat el seu to i la seva lletra: en definitiva, ha manipulat les cançons”, ha continuat Bonet. “La música és viva i ho ha de ser”.