Maria del Mar Bonet, cinc dècades de màgia

9.11.2017

«Si he pogut cantar tots aquests anys és perquè he tingut un públic fidel que m’ha fet sentir estimada», explica Maria del Mar Bonet, «la veu femenina més important que ha donat la cançó catalana», segons l’entrevistador Miquel-Lluís Muntané. Enguany, la cantant celebra cinquanta anys de carrera musical, i és per aquest motiu que volem conèixer les seves impressions en relació amb la música i el seu futur.

Maria del Mar Bonet. (Foto: Luis Muñoz – Arxiu «Serra d’Or»)

Per Maria del Mar Bonet, els esdeveniments sorgeixen sense planejar-los, «no hi ha res escrit», tot pot canviar en qualsevol moment. És precisament així com recorda els primers temps de la seva carrera musical al costat d’Els Setze Jutges, a finals dels anys seixanta: un moment «en què els espais de llibertat eren tan escassos, Els Setze Jutges n’anaven obrint amb les seves actuacions per tot el país». Així, doncs, passada la dictadura, n’esperaven molt dels canvis que semblava que havien d’arribar, però no va ser ben bé així. I fins encara avui, «els mitjans de comunicació espanyols fan molt poc cas a la cultura catalana, a la gallega, a la basca… I això ha generat molta desil·lusió, perquè confiàvem que en democràcia […] les coses serien d’una altra manera», lamenta Bonet.

També n’esperaven més de la cançó d’autor, la música lligada a la poesia i d’una major presència de la cultura als mitjans de comunicació i als nous programes polítics; però res. Tot i això, «si no s’acompleixen unes expectatives determinades, busco els camins i les maneres d’aconseguir-les», afirma amb contundència la cantant.

Fins i tot, ha hagut de suportar comentaris com «Llàstima que no cantis en castellà o en anglès…», però, com sempre, l’optimisme de Maria del Mar Bonet ha fet que vegi les coses des d’un altre punt de vista: «Si em fan aquest plantejament és que em deuen considerar una bona cantant; si no, no m’ho dirien». Per Bonet, la música s’ha de fer amb naturalitat i des de l’ànima, i perquè sigui així no pot ser d’una altra manera que fer servir la llengua pròpia de cadascú, en el seu cas la catalana, la qual cosa no la priva de cantar en altres llengües, com ha fet en diverses ocasions.

Maria del Mar Bonet es considera una persona oberta, que vol i li agrada expressar-se artísticament, tant a través de la música com de la pintura. Per a ella la poesia també és molt important. Ha cantat autors com Maria Antònia Salvà, Verdaguer, Rosselló-Pòrcel o Miquel Martí i Pol, per dir-ne només uns quants. «M’hi he dedicat molt, als poetes. De fet, la poesia és el gènere que més llegeixo i rellegeixo, i sento que m’aporta molt, és tot un camí de vida», diu.

Les perspectives de futur de Maria del Mar Bonet sobre la música, són, inevitablement, positives: «Sempre hi ha dificultats, però, en general, el futur [de la cançó en català] el veig amb optimisme, perquè hi ha molta gent que canta en la nostra llengua.» En definitiva, Bonet creu que «hi ha molta gent que fa bé les coses i, el que és més important, tenen un públic que els segueix, que va als concerts».

Maria del Mar Bonet continua «teixint projectes a mesura que van sorgint les opcions». A hores d’ara està treballant en uns quants discos que esperem trobar ben aviat als carrers!

Llegeix l’entrevista sencera al número de novembre de «Serra d’Or», en paper o en digital!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Llàstima que no cantis en grec Maria del Mar, a Grècia estimem la cançó d’autor i veus com la teva.
    De veritat perquè no cantes en grec, encara que sigui només una cançó?