Qui vol un autògraf de Marcel·lí Antúnez?

4.03.2016

Avui divendres 4 de març (19h) l’Arts Santa Mònica acull la presentació del llibre Sistematúrgia, de Marcel·lí Antúnez Roca, que recull les accions, dispositius i dibuixos que ha anat desplegant en la seva activitat artística.

Marcel.lí Antúnez

Marcel.lí Antúnez

El llibre ens parla de la sistematúrgia i de les obres que formen part d’aquesta metodologia. La publicació, abundantment il·lustrada, permet conèixer també la gènesi i la forma dels treballs que van des del robot Joan l’home de Carn (1992) fins a l’exposició presentada el 2014 al Arts Santa Mònica de Barcelona: Sistematúrgia. Accions, dispositius i dibuixos, premi ciutat de Barcelona de arts visuals 2014. Aquestes pàgines es completen amb un glossari de paraules de l’artista, els seus manifestos i una cronologia completa de la seva activitat artística.

Marcel·lí Antúnez Roca (Moià, Barcelona, ​​1959) és conegut internacionalment per les seves accions mecatròniques i les seves instal·lacions interactives. Des dels seus inicis com a fundador de la companyia de teatre La Fura dels Baus a 1979 fins a la data, Marcel·lí ha desenvolupat un univers particular a què ha contribuït, entre altres coses, el seu interès per l’Art Brut, les avantguardes dels anys 60 ‘, la tecnologia, la ciència, el còmic i les tradicions populars. Un cosmos que es completa amb la seva inclinació per certs elements de la condició humana com el menjar, el sexe o la mort. “A partir del cos, Antúnez ens condueix per mapes de carn i sexe, amb textures de budells i de fluids, que li són familiars a causa de la naturalitat amb què va conviure amb els cicles naturals de petit al poble de Moià”, diu Jaume Reus, director de l’Arts Santa Mònica.

En un dels manifestos que recull Sistematúrgia, Antúnez reivindica l’art com l’espai per exercitar la llibertat. “Aquesta acció insisteix a transitar per territoris híbrids”, diu Antúnez. “Fuig de gèneres i agrupa el concert, la faula, el sit-specific, el ritus, la cerimònia i l’art d’acció”. L’artista recorda aquells temps en què “la cultura no tenia índex d’audiència. Quan l’art sacsejava, no complaïa. Quan era investigació, desenvolupament i pensament, no part d’una marca comercial. Quan l’incorrecte era conseqüència d’abordar el desconegut. Quan el desconegut possibilitava nous horitzons.

Des de fa més de dues dècades, l’art d’acció, nucli del treball de Marcel·lí, està immers en la tecnologia digital. Durant aquests anys, l’artista ha desenvolupat un procediment per realitzar els seus treballs al qual denomina amb el neologisme sistematúrgia. El quid d’aquest mètode és la participació de l’usuari. L’any 2014 Marcel·lí Antúnez va poder revisar tota la seva obra i endinsar-se en el seu passat i en el procés de creació de la seva obra que es va concretar en l’exposició Sistematúrgia, que ara es recull en aquest volum magníficament editat per l’Arts Santa Mònica i Polígrafa.

Jaume Reus i Andrés Hispano acompanyaran Marcel·lí Antúnez, que a banda de presentar el llibre farà un breu repàs del que ja no conté aquest volum, com el dietari alsacià i la crònica nipona, país aquest on acaba de recollir l’Excelence Award in Art Category 2015 del Japan Media Art Festival per l’acció Ultraorbism. En acabar l’acte Antúnez signarà exemplars. Serà avui a les 19h a l’Arts Santa Mònica. Entrada lliure. Aforament limitat.