Marc Romera escalfa la rentrée

13.11.2014

Teniu fred? Marc Romera reapareix amb una novel·la que de ben segur escalfarà l’ambient aquesta tardor. RBA-La Magrana li publica Les relacions virtuoses,  una novel·la eròtica que explora els nous usos sexuals i les seduccions il·limitades del món virtual. El seu editor, Jordi Rourera, l’ha presentat a la Llibreria Laie i l’ha definit com una obra renovadora, tant pel que fa al llenguatge com a les situacions i l’argument.

Marc Romera | Foto BiBi Oye: Núvol

Marc Romera | Foto BiBi Oye: Núvol

Seduccions il·limitades

Són ben conegudes les mancances que pateix, d’una manera força reiterada, la literatura eròtica catalana. Prejudicis, vergonyes i moltes conyes que Marc Romera ha desterrat, qui sap si per sempre, amb contundència. La prova, la seva darrera novel·la, Les relacions virtuoses, un títol que remet a l’obra gairebé homònima de l’escriptor francès Choderlos de Laclos Les liaisons dangereuses. Totes dues obres són epistolars. Els temps canvien, la manera de seduir també, fins i tot els mitjans ho fan. L’escriptor barceloní, a través d’un argument convincent que barreja un alt contingut sexual, venjances i manipulacions, retrata les noves tendències que s’obren pas, decidides, en el camp de la seducció i de les relacions sexuals en general: les llargues esperes a les barres dels bars han cedit el protagonisme a la comoditat de les pantalles dels ordinadors i al món de possibilitats gairebé il·limitades que comporta.

Aquest món virtual, fascinant i malaltís a la vegada, ha precipitat un canvi de paradigma al qual en Marc Romera s’ha hagut d’adaptar durant un llarg i tortuós treball de camp per aquestes terres densament poblades on l’engany malintencionat i el desemmascarament més sincer tenen la seva parcel·la, on les fases prèvies fins aleshores establertes veuen reduïda la seva capacitat d’influència. Un joc en què el que es busca és agilitat en les formes i màxima satisfacció en els continguts, que creix i creix i que, com vaticina el mateix autor, s’acabarà imposant en un futur immediat.

L’argument és ben simple: les ànsies de venjança d’una examant contra la dona que li ha pres el company sexual. Es tracta d’una dona ingènua, que serà víctima de les provocacions més perverses per part d’un seductor nat. Unes relacions i unes intencions que permeten reflexionar, a través de les actituds i les paraules dels mateixos protagonistes, sobre la validesa de les noves estratègies seductores emergents i dels seus clarobscurs, sobre la hipocresia existent, encara ara, que amaga certs comportaments sexuals.

Marc Romera | © Bii Oye / Núvol

Marc Romera | © BiBi Oye: Núvol

Renovar el llenguatge eròtic

Amb Les relacions virtuoses Marc Romera es proposa omplir un buit, el de la literatura eròtica (o, directament, pornogràfica) sense complexos. I ho fa amb un llenguatge renovat per tal de parlar de sexe de manera directa i versemblant, tal i com en parla la gent normal d’avui dia. Després de referents com ara Miquel de Palol, el primer gran actualitzador d’un llenguatge eròtic sense embuts, Sade, l’home capaç de crear més perversions per minut, o Tinto Bras, un dels cineastes de temàtica eròtica més coneguts, entre altres, Marc Romera i les seves relacions virtuoses poden esdevenir un punt i a part en la novel·la eròtica del nostre país.