Marc Moreno guanya el VIII Premi Crims de Tinta amb ‘Temps de rates’

26.01.2017

L’escriptor i periodista Marc Moreno ha guanyat la vuitena edició del Premi Crims de Tinta, convocat per l’editorial RBA amb Temps de rates, ambientada al barri barceloní de La Verneda. L’obra surt a la venda aquest divendres, 27 de gener.

Marc Moreno

Marc Moreno ha trobat el correlat perfecte per explicar unes vides sense perspectiva, un espai literari on sembla que només hi hagi pobresa, delicte, droga i mala sort. La novel·la, segons el jurat, està “creada amb l’exageració i el recurs de l’humor, però no deixa d’inquietar per tal com ens fa preguntar-nos per les capes invisibles del nostre país”. A Temps de rates, Marc Moreno s’acosta a una realitat sòrdida sense eufemismes ni preàmbuls.

El jurat ha estat format per Paco Camarasa, llibreter i comissari de BCNegra, Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra, Carlos Zanón, escriptor i guanyador del Premi Dashiell Hammet 2015, el llibreter Miguel Ángel Díaz i Jordi Rourera, editor d’RBA. El jurat ha decidit atorgar per unanimitat el premi a Marc Moreno, que es va presentar sense pseudònim, “per la força dramàtica de l’argument i d’uns personatges desesperats i la mirada gens complaent a una realitat gairebé sempre amagada”.

Una motxilla carregada de problemes

“Tot això comença amb un paio que ha de fotre el camp perquè el volen pelar. Té gairebé vuit quilos de cocaïna a casa i només troba una sortida possible. Si deixa la droga al seu pis, ja l’ha vist prou. Si se l’endú, corre el risc que l’enxampin amb el merder a sobre. Així que pensa en el noi de dinou anys que viu a la porta del costat. Creua el replà, pitja el timbre i, quan el veí obre, li encoloma una motxilla negra amb els vuit quilos de droga”.

Així és com arrenca la novel·la, Temps de rates, de la qual el jurat ha destacat la trama, que no s’atura en cap moment, i els personatges, ja que Moreno porta fins a l’extrem l’arquetip dels perdedors i crea “uns antiherois supervivents i amorals que, malgrat tots els seus esforços per aconseguir el contrari, generen empatia en els lectors”. El protagonista es troba enmig d’un dilema sense solució que fa de motor —eficient i de gran potència argumental— de tota la novel·la.

El Premi Crims de Tinta s’ha convertit en un referent del gènere negre i policíac en català i ha contribuït a normalitzar-lo i consolidar-lo. Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo o Núria Cadenes han guanyat aquest premi en edicions anteriors.