Som una ganga!

8.03.2016

“Som una ganga. Vet-ho aquí. Anem més barates que les burgeses de començaments de segle, perquè ens paguem el sopar i no mirem, tan romàntiques com som, el compte corrent del contrincant”, escrivia Montserrat Roig a l’Avui ara fa més de vint-i-cinc anys.

Magda Puyo i Lloll Bertran diumenge passat a la Marató d'actrius del Palau Robert

Magda Puyo i Lloll Bertran diumenge passat a la Marató d’actrius del Palau Robert

La veritat és que no han canviat gaire les coses en tots aquests anys, i ens ho recordava l’actriu Rosa Cadafalch diumenge al Palau Robert en llegir aquest article de la Roig, que podeu trobar al recull ‘Un pensament de sal, un pessic de pebre’. Les paraules de Montserrat Roig són perfectament actuals: “Ara, les dones no hem de ser lletges a la força  si som intel·ligents! Perquè som el que segueix: decidides, sensuals, independents, cultes, urbanes, fortes, encantadores, intel·ligents i sobretot, molt i molt femenines! Quin pes, Mare de Déu! Tota una programació per a la pròxima dècada!”. Ja ho veieu, 25 anys després no ha canviat gairebé res.

Convocades per l’Institut del Teatre diumenge una trentena dactrius de l’escena contemporània catalana van llegir fragments de textos, poemes i cançons, als jardins del Palau Robert, dins les activitats de l’exposició Actrius catalanes del segle XX que es pot visitar al Palau Robert fins al 28 de març.

Hi vaig passar un matí deliciós, acompanyat de les millors dones de teatre del país. Hi van desfilar actrius de tota edat i condició, que van llegir versos, monòlegs, contes, articles, etc… Hi havia Chantal Aimee, Mireia Aixalà, Laura Aubert, Sílvia Bel, Claudia Benito, Anna Briansó, Gemma Brió, Rosa Cadafalch, Carme Callol, Montserrat Carulla, Queralt Cassassayas, Sara Espígul, Daniela Feixas, Gabriela Flores, Elena Fortuny, Blanca Garcia-Lladó, Cristina Genebat, Montse German, Maife Gil, Mireia Illamolla, Àngels Gonyalons, Àurea Màrquez, Anna Moliner, Maria Molins, Amparo Moreno, Montse Morillo, Vicky Peña, Rosa Renom, Maria Rodríguez, Bàrbara Roig, Àngels Sánchez o Teresa Urroz entre d’altres.

Lloll Bertran va tancar la matinal disfressada de bruixa. Magda Puyo, directora de l’Institut del Teatre (la convocant de la festa), va reivindicar el dret a la dona a ser també bruixa i rebel.

Trobeu més info sobre l’exposició Actrius catalanes del segle XX