Mappings Barcelona. De Plaça Sant Jaume a la Ciutadella

4.02.2014

Durant les festes de Santa Eulàlia 2014 la llum esdevindrà l’element central d’un gran festival urbà. Art i tecnologia són els dos elements centrals del festival LlumBCN, que ja s’ha consolidat com una de les propostes més atractives de Santa Eulàlia. Sortiu a passejar quan el sol es pon i descobrireu un perfil insòlit de la ciutat.

Mapping a la façana de l'Ajuntament a Plaça Sant Jaume

 

Les nits dels dies 7, 8 i 9 de febrer, Llum BCN convertirà els carrers de Barcelona en l’escenari d’un espectacle d’avantguarda en què la llum i l’arquitectura de les èpoques més diverses són les grans protagonistes. Així, una passejada pel barri Gòtic us mostrarà una desena de paisatges que han nascut del talent i la fantasia dels estudiants i els professors de gran part dels centres docents dedicats a la il·luminació, el disseny, l’arquitectura o l’interiorisme. Si feu clic aquí, veureu que, en cadascun dels patis de Ciutat Vella en què han intervingut, han estat capaços de suggerir mil i un significats a partir dels ambients creats amb la il·luminació: des d’evocar la història d’un edifici medieval fins a fer plorar santa Eulàlia amb llàgrimes de gel o convertir un pati en un jardí subaquàtic.

Mappings Barcelona

Completen el festival la revisió dels mappings més espectaculars de la Mercè, il·luminació especial d’edificis i monuments de la ciutat (fragments de la muralla de Barcelona i la casa de Salvador Espriu) i un recorregut per una part del parc de la Ciutadella que acull espectacles de llum repartits per camins, edificis i làmines d’aigua.

LlumBCN us proposa un itinerari nocturn per Ciutat Vella. Un cop hàgiu fet la visita dels patis il·luminats, podeu fer un recorregut que va de Plaça Sant Jaume fins al Parlament de Catalunya. A la façana de l’ajuntament podeu contemplar un mapping, que és una de les formes més noves de la creació audiovisual. Hi contemplareu obres creades els últims tres anys per Franc Aleu, un geni de la llum que ens presenta les seves propostes “La casa màgica” (La Mercè 2011); “Barcelona, la casa de tots” (La Mercè 2012) i “L’increïble viatge a la Lluna”, un espectacle al·lucinant que ret homenatge al món de Georges Méliés (La Mercè 2013).

Des de Plaça Sant Jaume, baixeu fins a Via Laietana i enfileu el carrer Argenteria, que porta a Santa Maria del Mar. Després camineu fins al Born CC, que aquests dies serà una parada obligada en l’itinerari del LlumBCN.

Enguany la festa de Santa Eulàlia se celebra en el marc dels actes del Tricentenari BCN i per això el Born Centre Cultural obre les portes gratuïtament a tots els ciutadans que vulguin veure les restes arqueològiques i les exposicions per descobrir els fets de fa tres-cents anys i descobrir com era aquesta part de la ciutat a principis del s. XVIII.

El divendres 7, rebent la cercavila  de la copatrona (20.15 aprox), s’encendran prop de 1.500 espelmes per recrear, amb llum, el logotip dels actes del tricentenari dels fets del 1714 i de divendres a diumenge, en fer-se fosc, 300 flames il·luminaran la plaça del Born.

Des del Born sou a un salt del Parc de la Ciutadella, que aquests dies brillarà amb llum pròpia. I és que el recinte serà seu d’un seguit de propostes que es podran visitar seguint un circuit de llum. Entreu al Parc per l’accés que s’obrirà just al darrere de l’escultura situada al passeig Picasso amb la que Antoni Tàpies retia homenatge a l’artista malagueny. Ja veureu com, gràcies als bons oficis de PlayMID, l’escultura, en forma de gran cub transparent, s’ha transformat gràcies a la llum, igual que el canal o estany on està situat. Mireu-lo canviar de color i admireu els efectes seqüenciats de pulsació abans d’entrar al parc. PlayMID, que també són autors d’altres propostes que veureu a la Ciutadella, sorgeix de la col·laboració entre Playmodes i Media Interactive Design, estudis dedicats a la recerca en noves tecnologies i a la intersecció entre l’art i la ciència.

 

Projecte de la Crisàlide, una instal·lació lumínica de Xevi Bayona al Parc de la Ciutadella

 

Just al damunt de la font de la Guineu i aferrat als arbres amb tensors, apareix una cúpula, un recinte tancat, suspès, translúcid, una metàfora de l’evolució i de la transformació: una crisàlide. És una instal·lació de Xevi Bayona, que consisteix en una llum que va canviant al ritme d’un so ambiental marca i evidencia el punt central de l’espai circular que delimiten els plataners centenaris.

Bayona ha concebut aquest espai com un umbracle de dia o una embolcall zenital capaç d’atrapar la llum dels fanals durant la nit. Una coberta teixida en aquest cas d’un altre fil tenuíssim, un fil quasi transparent que per la seva reiteració esdevé translúcid. Un sol material, prim, plàstic, d’ús domèstic, elàstic i poc resistent. Una intervenció de plàstic “film”.

Tal com Bayona ha concebut aquesta intervenció al Parc de la Ciutadella, l’artilugi esdevé el node, un ésser embolcallat del material generador, centre des del qual arrenquen les línies sedoses que colonitzen i teixeixen l’espai, tot aferrant-se als troncs i a les branques dels arbres. “La llum està a l’interior de la membrana, una llum estereoscòpica al ritme dels batecs, i que per les propietats del material plàstic s’escampa per totes les linies que s’aferren als arbres. La llum com a centre, com a naixement, com a vida”, explica Bayona.

Ningú no vol que us perdeu quan seguiu el circuit per l’interior de la Ciutadella, per això trobareu un recorregut perfectament senyalitzat. Un seguit de focus de colors repartits per les zones de passeig del parc formaran un cuc de llum que us guiarà en el vostre camí. Veureu que els llums són fixes o parpellegen i que sons diversos n’acompanyen el moviment.

El cuc de llum us menarà fins al passadís que formen els edificis de l’Institut Verdaguer i la capella castrense (el Pas de l’Institut Escola). Aquí podreu veure una instal·lació de llum obra de PlayMID. Prepareu-vos per quedar submergits en un paisatge de llum i so format per una combinació de rajos de llum procedents de l’interior i de l’exterior dels edificis.

Des de l’Institut, podeu veure l’estany de la plaça de Joan Fivaller. Les làmines d’aigua del parc de la Ciutadella s’afegeixen a la festa de la llum i celebren santa Eulàlia amb un guarnit fotònic. Veureu com llueix a les nits l’estany, just davant del Parlament, i com l’estàtua del Desconsol de Josep Llimona resplendeix entre els punts de llum que suren sobre la superfície o s’amaguen entre la vegetació que envolta el llac. Segur que, envoltada de punts de llum, l’estàtua de Llimona us sembla menys solitària i més alegre. Una creació de Michaela Mezzavilla que transforma un espai emblemàtic del parc.

 

Projeccions a la façana del Parlament de Catalunya

 

Si heu seguit el recorregut de llum pel parc, acabareu davant l’edifici del Parlament. Per santa Eulàlia, teniu una nova oportunitat de veure projectat sobre la façana del Parlament de Catalunya l’espectacle audiovisual “Passat amb futur”, una creació de Franc Aleu i Dani Serra que repassa la nostra història, des de la derrota del 1714 a l’actualitat. Veureu escenes de guerra, honor i alegria projectades sobre un edifici que, de fet, és part de la mateixa història que s’explica.

Divendres, 7 i dissabte, 8 de febrer, de 18.30 a 23 h. Diumenge, 9 de febrer, de 18.30 a 21 h.