Mapa de paremiologia tòpica

18.09.2012

El lingüista i paremiòleg Víctor Pàmies presenta el Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans, una eina que vincula un blog, amb fitxes dels vora 2.000 municipis dels Països Catalans (consultables alfabèticament, per regió o a través de cerques simples) amb un mapa de Google Maps, aprofitant la tecnologia de geolocalització.

 

 

Quan sentim Arbúcies són gent d’astúcies, a Breda tenen mala art, a Sant Celoni, dimonis, i a Hostalricsón cremats o bé Terrassa, mala raça; a Sabadell, mala pell, i a Granollers us prenen els diners, són dites tòpiques: refranys sobre llocs i pobles concrets, que sovint diuen els seus veïnsEl refranyer català és ple d’aquests refranys i l’objectiu de Víctor Pàmies és poder-los oferir tots en un únic lloc web (topica.dites.cat).

Ara mateix ja hi ha obertes les fitxes de gairebé 300 municipis amb la seva geolocalització al Google Maps. Cada fitxa del blog conté el nom del municipi i la seva adscripció regional i comarcal, amb enllaç a l’article corresponent de la Wikipèdia per si algú vol trobar més informació, detall dels nuclis de població dependents de cada municipi, gentilicis, malnoms i renoms dels habitants de cada lloc, les dites tòpiques, un enllaç al mapa, on s’obre una fitxa en el punt concret del mapa on es troba la població i un espai exclusiu per a un únic anunciant que vulgui fer de patrocinador del projecte.

Ara mateix el programa funciona amb hiperenllaços que vinculen el blog amb el mapa, però la idea és poder oferir un programa tancat, un lloc web unitari on tot plegat sigui més senzill de navegar-hi i trobar la informació. És per això que demana fons per al disseny del nou web i li calen micropatrocinadors que vulguin finançar aquest projecte de cultura popular i fer-ne possible una versió definitiva acurada.

El micropatrocini no deixa de ser un intercanvi, més que una donació a fons perdut. Els patrocinadors poden anunciar la seva entitat, negoci o empresa en el municipi triat per una quantitat de diners molt modesta (25 € a l’any), en exclusiva, la qual cosa els pot reportar un nombre important de visites de gent interessada en el municipi en qüestió.

Només durant els mesos de juliol i agost, que la paremiologia tòpica funcionava en període de proves, ha rebut vora 2.000 visites úniques, amb prop de 7.000 pàgines mostrades.

Com sempre l’autor del projecte, Víctor Pàmies, pretén que sigui una obra col·lectiva i cooperativa i per això cada fitxa admet els comentaris dels lectors per aportar noves dades o corregir les existents. Algú sap, per exemple, alguna dita tòpica de Sant Just Desvern o de la Llagosta?

Si el municipi no és encara obert, hi ha la possibilitat de fer arribar les dites tòpiques o altres informacions a través d’un formulari enllaçat al cap del blog.

En definitiva una altra eina i recurs d’estudi de la llengua catalana que aprofita els refranys i les noves tecnologies per mostrar d’una manera divertida, amena i novedosa dades que perviuen en el nostre imaginari col·lectiu.

 

Enllaços:

●     Paremiologia tòpica: http://topica.dites.cat

●     Formulari: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?key=0AnIuh2Mq_LucDZ0V3BRRHhTZTltQzNvaXlrZ2F5Vmc#gid=0

●     Mapa al Google Maps: https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=ca&source=embed&oe=UTF8&start=0&num=200&msa=0&msid=211669718991951483743.00044ca61280f7af494ac&ll=40.446947,2.636719&spn=6.07705,9.876709&t=m&z=7&vpsrc=6

●     L’autor, Víctor Pàmies i Riudor: http://refranys.wordpress.com/about/

●     Videotutorial: http://www.screenr.com/afc8

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
  1. Retroenllaç: Mapa de paremiologia tòpica | Núvol | Cultura popular del Calendari Viu | Scoop.it

  2. Retroenllaç: Mapa de paremiologia tòpica | Núvol | TIG | Scoop.it