Manuel Pedrolo a Serra d’Or

11.06.2015

Al número de juny, «Serra d’Or» dedica un plec de tres articles profusament il·lustrats a commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la mort de Manuel Pedrolo, esdevinguda el 26 de juny de 1990. Víctor Martínez-Gil a «Malentesos (i alguna rectificació) a l’hora de llegir Pedrolo» planteja unes eines intel·lectuals per a encaixar la producció pedroliana dins el sistema literari català des del punt de vista que demana l’obra de l’escriptor; Anna M. Moreno-Bedmar a «La literatura juvenil de Pedrolo, quaranta anys després» dóna les claus per a situar l’obra de Pedrolo dins els interessos de l’actual públic jove, ara que l’autor ha esdevingut també un emblema de la literatura juvenil, i Nina Valls a «Avui es parla de Pedrolo. Adaptacions, guions i altres històries» repassa la relació del novel·lista amb el mitjà audiovisual i la història de les diverses adaptacions cinematogràfiques de la seva obra.

Manuel de Pedrolo | Foto Colita

Manuel de Pedrolo | Foto Colita

En ocasió de la desaparició de Joaquim Molas, des de l’experiència de la col·laboració acadèmica i de l’amistat personal Josep Murgades tracta de «Joaquim Molas: personatge fundacional i referencial», sobre la tasca universitària, i Damià Pons presenta «La triple dimensió intel·lectual de Joaquim Molas», sobre la projecció de l’obra del mestre que hem perdut. I Pere Guixà i Manuel Jorba ressenyen els dos últims llibres que Molas va publicar.

Ara que ha estat atorgat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al lingüista i dialectòleg Joan Veny i Clar, Joan Martí i Castell en dibuixa la semblança i fa una presentació de la seva obra d’investigació acadèmica. Encara dins el capítol de les lletres, Carles Cabrera repassa tota la trajectòria literària de Gabriel Janer i Manila, des dels inicis teatrals i l’obra d’assagista, fins a la consolidació en la carrera de narrador. I Carme Oriol repassa l’obra del folklorista i estudiós de la cultura popular Cels Gomis i Mestre, en ocasió del centenari del naixement de l’activista reusenc, també present dins l’associacionisme i la reivindicació social.

La secció de teatre presenta tres articles sobre l’actualitat del teatre a Sicília i la reforma del teatre públic a Itàlia, a càrrec de Marcel Freydefont i Beno Mazzone. A l’apartat d’art, Julià Guillamon analitza l’obra del fotògraf i publicista Leopoldo Pomés, darrerament d’actualitat tant en el camp de les exposicions com en el de diverses realitzacions, i ressenya la seva relació amb Joan Perucho.

Dins l’àmbit audivisual, Tariq Porter repassa l’actual relació del cinema i els conflictes socials, a partir d’algunes estrenes recents, i Albert Elduque entrevista Karen González, que s’encarrega de traslladar al llenguatge de signes per als sords els programes informatius de la televisió catalana.

Xavier Serra Narciso analitza la trajectòria que va des de l’opusdeista Raimundo Pániker fins a l’ecumènic Raimon Panikkar, al llarg d’un dens viatge espiritual i vital. I, entre altres col·laboracions habituals, l’economista Josep Muntaner i Pasqual presenta la complexa relació entre Grècia i la Unió Europea.

Etiquetes: