Manu vb Tintoré: “Aquest premi em va confirmar una esperança en el món de l’art”

26.04.2017

Pintors catalans; s’acosta l’últim dia per presentar les vostres obres al 15è Premi BBVA de Pintura Ricard Camí. Afanyeu-vos, es poden presentar les obres digitalitzades fins el 30 d’abril, a través del formulari que es troba a la pàgina web de la Fundació Antigues Caixes Catalanes. La dotació del Premi consisteix en 12.000 euros per a l’artista i 6.000 euros que es destinaran a la promoció i projecció de l’obra de l’artista a través de l’exposició de la seva obra. Hem parlat amb Manu vb Tintoré, l’artista guanyador de l’edició passada amb el quadre L’altre sender.

Manu vb Tintoré amb la seva obra “L’altre sender”, obra guanyadora de l’edició passada del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí. | Foto: Catalunya Caixa

Manu vb Tintoré va néixer el 1964 a Brussel·les, de pare belga i mare catalana, viu a la província de Girona. L’any 2000, diplomat per l’Escola d’Art d’Olot, emprèn la seva carrera artística com a escultor i pintor. Tota la seva obra està vinculada a la idea de l’ésser humà i la seva relació amb l’entorn que l’envolta. Els 10 anys de treball com a enginyer agrònom en diversos països en vies de desenvolupament a l’Àfrica i l’Amèrica impregnen la seva obra.

Segons el jurat de l’edició passada del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí, L’altre sender de Manu vb Tintoré “uneix amb gran maduresa i un resultat plàstic admirable un estil molt personal amb un llenguatge interdisciplinari.” L’altre sender forma part de la col·lecció “Àncores de la Terra” en què l’artista, tot i pintar paisatges, no vol representar cap lloc concret. El que pretén és construir els seus paisatges, situant-se en una mena de terra de ningú, naufragar, derivar, perdre’s, és a dir, descompondre el paisatge des de els seus conceptes compositius bàsics i tornar a començar.

L’home i la natura

Tal i com explica l’artista, amb aquesta obra “era per mi fonamental poder fusionar els dos mons que havia cultivat fins llavors, la vessant més científica com a enginyer agrònom i la dimensió més artística com a pintor i escultor.” La seva obra parlar de la nostra capacitat per dialogar amb la natura, “de la importància de participar del pensament crític cada vegada més necessari sobre la relació entre l’home i la natura.”

Per Manu vb Tintoré, “l’home s’identifica i s’arrela profundament a la terra i alhora vol apropiar-se de la natura, controlar-la, dividir-la, dominar-la i acotar-la. És la seva manera barroera de identificar-se amb la terra. La ferida de l’home és la ferida del territori, la cèl·lula és a la terra el que la pell és al paisatge i el cos és al territori.” Per arribar a aquest significat l’artista va desenvolupar un llenguatge simbòlic forjat amb elements de la quotidianitat i la cultura popular, propers a la realitat immediata com són “el pati de casa meva” i els “testos de terra als nostres balcons”; Tintoré els considera com “sistemes d’acotament per interpretar la realitat, sistemes per descriure la nostra relació amb la natura i amb el món en general.”

En definitiva, L’altre sender no és la representació de cap lloc en concret, no és el resultat de cap exercici pictòric des d’un punt de vista privilegiat amb un cavallet al mig de la muntanya, explica el pintor; sinó que “són paisatges que tendeixen a l’abstracció, que extrauen l’essència dels elements que el composen. Són paisatges purs, despullats, en crisi i crítics, que generen una atmosfera densa i silenciosa, plena inquietud, misteri i vertigen. Paisatges que des del silenci ens miren, ens retornen la nostra mirada com un mirall reflecteix la nostra pròpia natura d’homes.”

Manu vb Tintoré amb la seva obra “L’altre sender”.

Per poder plasmar aquesta íntima relació entre l’home i la natura, Manu vb Tintoré explica que ha utilitzat una poètica que li permet “situar-se en aquesta terra de ningú, des d’on poder reconstruir i descompondre tot el que tenim, tornar a crear un llenguatge des de dins.” I amb aquest llenguatge l’artista pot “dibuixar un territori nou, nous horitzons, un complex entramat entre l’imaginari i la realitat viscuda que ens permet reconstruir els nostres propis paisatges.”

La repercussió del premi per a l’artista

Per Manu vb Tintoré, guanyar el Premi BBVA de Pintura Ricard Camí va tenir una repercussió personal i també professional. “El Premi em va permetre confirmar una esperança en el món de l’art, una esperança en el valor de la perseverança, en el valor de la insistència, de la feina més enllà de la realitat exterior.” A més, el premi li ha permès establir vincles, ponts amb el món professional, “amb el món que possibilita a l’artista la visibilitat dels seus plantejaments i de la seva obra.”

A banda de la retribució econòmica del premi, un dels millors dotats del panorama artístic català, l’artista remarca la importància que ha tingut per a ell la possibilitat d’exposar la seva obra al Centre Cultural de Terrassa, un dels més importants de Catalunya i l’edició d’un catàleg sobre l’obra. En paraules de Tintoré, aquest premi suposa “el reconeixement de la singularitat de l’artista, de la seva contribució al món de l’art i de la seva pervivència, valors avui en dia essencials per desenvolupar una carrera artística.”

La incertesa del món de l’art

“És un fet que el sector del món de l’art està patint un moment difícil, ple d’incerteses que ens obliguen a mirar cap endavant amb nous plantejaments, anar a la recerca de nous mercats a l’exterior, de la qualitat sensitiva d’altres cultures”, opina Manu vb Tintoré, i afegeix que la complicada situació del món de l’art català “no és causada només per un problema econòmic; és en el fons un problema d’educació i cultura que cal revisar profundament.”

Només cal observar la importància cada vegada més reduïda que tenen les matèries com la plàstica i la història de l’art en l’educació dels nostres joves per entendre la situació, afirma indignat l’artista.

Per això, pintors de Catalunya, no heu de perdre de vista aquest premi. Podeu presentar les vostres obres digitalitzades fins el 30 d’abril aquí.