Manresa, més Mediterrània que mai

4.09.2016

Avui s’ha presentat la Fira Mediterrània de Manresa, que arribarà a la seva 19a edició del 6 al 9 d’octubre. Sota el leitmotiv “creació col·lectiva” David Ibáñez dirigeix, un any més, un festival que també és fira i mercat internacional de dansa, música, teatre i festes del món. D’aquí i de més enllà.

La Fanfare Ciocarlia portarà la música balcànica més explosiva a Manresa. © Arne Reinhardt

La Fanfare Ciocarlia portarà la música balcànica més explosiva a Manresa. © Arne Reinhardt

La cultura popular és, ja de per si, col·lectiva, o sigui que un eix temàtic com aquest va com anell al dit a la Mediterrània. Creació col·lectiva també és un cadàver exquisit, aquell invent dels surrealistes on diversos artistes creaven una obra d’art conjunta sense haver vist el que havien fet els altres. En aquesta ocasió, David Ibáñez va mostrar dues fotografies de Francesc Català-Roca al músic David Carabén (líder de Mishima), que va escriure un poema. Aquest poema ha sigut interpretat i enregistrat per l’actriu Mercè Sampietro, que el va rebre sense saber qui n’era l’autor. Després ha arribat el torn de Cabo San Roque, el col·lectiu de creació sonora que ha posat música a les paraules, unint els seus particulars instruments amb càntics enregistrats a les festes de Manresa. Finalment, l’actor, ballarí i coreògraf Toni Mira està creant un espectacle audiovisual a partir d’aquest material, en un treball comunitari amb els Geganters de Manresa i un grup de persones grans. El resultat serà un espectacle de dansa i videomapping que es podrà veure a la Plaça Major el 6, 7 i 8 d’octubre.

De fet, la inaguguració de la Fira serà triple: Cadàver exquisit serà un dels espectacles inaugurals, però no l’únic. El 6 d’octubre els noruecs FRIKAR dance company ballaran sobre la façana de l’Ajuntament, a 30 metres d’alçada amb la música en directe del trompetista franco-català Raynald Colom. La tradició serà representada amb Mar de Fuelles, un projecte que uneix dos dels acordionistes més reconeguts del món, el basc Kepa Junkera (amb la trikitixa) i l’argentí Chango Spasiuk i el seu chamamé. Els tres espectacles són coproducció de Fira Mediterrània i una estrena absoluta.

'Leahkit', de FRIKAR dance company

‘Leahkit’, de FRIKAR dance company

La dansa serà present a la fira amb una altre espectacle de FRIKAR dance company, Leahkit, una peça de gran recorregut internacional, Tata Mala, una coproducció de la Fira i el Festival Grec amb Enric Montefusco, Sonia Gómez i Los Corderos, i Esvorell, l’espectacle resultat del laboratori de creació de la Fira Mediterrània 2015. El flamenc sortirà al carrer amb la bailaora de Xerès Leonor Leal i el coreògraf i expert en dansa espanyola Daniel Doña, al pati del Kursaal.

La creació escènica arribarà de la mà del clown i actor Gulliem Albà i la pianista i compositora Clara Peya, que presentaran Pluja, un espectacle íntim i honest a L’Anònima, en una antiga central elèctrica. També podrem veure El somni de Gulliver, una òpera mecànica per a marionetes automatitzades, proposta de l’alemany Roland Olbeter que podem veure al Grec aquest cap de setmana i que a Manresa serà en format de carrer. Els francesos Hydragon presentaran La Corde Et On, un espectacle on la corda llisa dialoga amb el so de l’acordió diatònic. I finalment, Toni Gomila estrenarà a Catalunya la seva darrera creació, Peccatum, basada en rondalles populars mallorquines (David Ibáñez ha dit que el primer títol de l’espectacle era Pornorondalles).

El congolès Baloji serà a la Fira Mediterrània de Manresa

El congolès Baloji serà a la Fira Mediterrània de Manresa

Els músics de casa nostra seran presents amb noms com el del pianista Marco Mezquida que s’unirà al guitarrista flamenc Juan Gómez Chicuelo. O amb Càntut, proposta guanyadora del Premi Tersa Rebull de Producció Musical en Cultura Popular, on el bisbalenc Carles Sanjosé (veu i ànima de Sanjosex) i l’acordionista sabadellenc Carles Belda recuperen les cançons dels nostres avis. També tindrem l’oportunitat de descobrir els nous projetes de Raül i Rosalía (amb la participació de Raül Fernández Refree), un recital de Mayte Martín dedicat al flamenc antic o el nou disc de la mallorquina Joana Gomila.

D’altres parts del món tindrem la visita d’una de les bandes de música balcànica més reconegudes del planeta, els rumanesos Fanfare Ciocarlia, el congolès Baloji i la seva connexxió d’avantguardes musicals africanes i europees o el jove prodigi libanès Bachar Mar-Khalifé, que fusiona electrònica, experimentació i poesia àrab. També podrem veure a Manresa el duet belga de violoncel i acordió Belem, o el duo castellà Fetén Fetén o els gallecs Uxía i Narf.

El ball de gitanes de Cervera arribarà a Manresa

El ball de gitanes de Cervera arribarà a Manresa

La cultura popular serà presenta amb col·lectius associatius com els Xicots de Vilafranca, la Banda d’Esparraguera o l’Esbart Marboleny de Les Preses. Aquest any la Fira inclourà el Focus Cervera al programa, dedicat a les representacions de cultura popular de la capital de la Segarra (“a quaranta minuts de Manresa per l’Eix Transversal).

L’art i el seu poder de transformació social serà present amb projectes com el de Toni Mira al seu Cadàver Exquisit, la peça Dance Generation dels valencians Taiat Dansa, la proposta de dansa dels basco-catalans Colectivo El Brote o el projecte de gran format Orquestra Integrada, espectacle per a orquestra simfònica, amb més de setanta persones, incloent músics professionals, estudiants i persones amb diversitat funcional.

Fira mediterrània manresa

David Carabén, Mercè Sampietro, Cabo San Roque i Toni Mira durant la presentació de la Fira. / Ester Roig

Finalment, la Fira Mediterrània ofereix una programació paral·lela, l’OFF Mediterrània, com ara el Concurs Sons de grups emergents de folk i músiques d’arrel mediterrània, l’Estepa Mediterrània, cicle organitzat per la Casa de la Música de Manresa i l’Hummus Mediterrani, programació de grups emergents de música d’arrel, organitzat pel col·lectiu d’Arrel.

Amb més de 300 activitats, més de 100 companyies i un total de 38 estrenes, la Fira Mediterrània tornarà a portar espectacles d’arrel tradicional de casa i tots els racons del món.