Malgaulí, l’últim comte d’Empúries, desembarca al Terra de Trobadors

26.08.2017

Des de fa 27 anys, el segon cap de setmana de setembre, el municipi altempordanès de Castelló d’Empúries esdevé una ciutat medieval. I un any més, Castelló es convertirà (altre cop) en l’escenari de la resplendor medieval del comtat d’Empúries, acollint el Festival Terra de Trobadors que aquesta vegada prendrà la mítica figura de Malgaulí (Ponç VI), el darrer comte d’Empúries, com a fil conductor.

Festival Terra de Trobadors | Foto: Manel Puig

El festival Terra de Trobadors, amb vint-i-sis anys a les espatlles, s’ha consolidat com un dels festivals medievals de referència a Catalunya. Del 8 al 10 de setembre, Castelló d’Empúries s’omplirà de teatre, malabars, titelles, jocs, música i justes, però també de parades i gastronomia medieval…

Aquest any, s’ha volgut ressaltar la rellevància de la figura de Malgaulí ja que el seu regnat (a mitjans segle XIV) fou una època de prosperitat i abundància comercial gràcies a l’auge de la indústria tèxtil, de nous comerços i professions. Per aquest motiu, el mercat d’enguany acollirà més parades que en altres edicions (un total de 120) i ha habilitat sis nous espais, entre els quals destaca l’espai d’artesanies.

Tot i que el festival s’inaugurarà el divendres 8 de setembre, uns dies abans no es doni el tret de sortida del festival, el comte Malgaulí desembarcarà a Castelló i ho farà a la platja petita d’Empuriabrava el dissabte 2 de setembre. L’arribada de Malgaulí a la costa no serà exempta d’entrebancs ja que haurà de fer front als atacs dels pirates moriscs del segle XIV i a l’expectació del públic. El festival recrearà i escenificarà la tornada de Ponç VI a Empúries després de la mort del seu pare per ser coronat com a hereu del Comtat.

Una setmana més tard del viatge de desembarcament de Malgaulí, el festival donarà el seu tret de sortida oficial el divendres 8 (a les 21h a la pl Mossèn Cinto Verdaguer) amb l’espectacle inaugural dirigit per Martí Torras, al qual seguirà una cercavila i el tradicional Sopar Medieval, que serà, sens dubte, el plat fort del festival (mai millor dit). Com cada any, el divendres al vespre (a les 22h) tindrà lloc al Palau dels Comtes un gran sopar popular medieval, amenitzat per diversos espectacles i concerts.

Al llarg del cap de setmana tindran lloc diverses activitats culturals (conferències, rutes culturals i gastronòmiques, etc.) i representacions teatrals en diversos espais de la ciutat. Entre els espectacles programats (un total de 35), sobresurten la subhasta d’esclaus, el tradicional torneig medieval amb moltes novetats, les batalles campals o l’espectacle de foc nocturn Xera, entre altres. A més a més, hi haurà diversos espectacles itinerants i de petit format, entre els quals destaquen els clàssics com les bugaderes, el cau de les bruixes, els pecats capitals o el joc de l’oca. Hi participaran diverses companyies teatrals, entre les quals sobresurten Graiatus, Alma Cubrae, Excalibur, L’Os Pedrer, Lusketukem, Ramon Lluc de Selvanyola, Sübitus, Xarop de Canya, Berros de la Cort, Acibreira, la Forca, el Retaule de St. Joan Pispa, El doctor Sensaloni, El Sidral, Friederick el mag o la cia. Les MontsRieurs.

L’altre eix del festival d’enguany serà la celebració dels 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec, un gran temple dominic construït sota el regnat de Malgaulí i molt vinculat al convent de Sant Domènec de Girona.

Podeu consultar el programa del festival clicant aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. fa molts anys en contres de dir medieval es dèia mitjaval, perquè carai s’ha avandonat aquesta paraula, medieval es més fàcil? o es per evitar que algun cuñao es queixi de que no la enten?