Els nens de 8 anys també volen llegir

20.04.2016

 

Una nena llegint | Foto: Pixabay

Una nena llegint | Foto: Pixabay

En aquest article hi podreu trobar una selecció de llibres per a nens més grans (fins a 8 anys), que tinguin ganes de recuperar clàssics com Ramon Llull, com els que han publicat Barcanova i Fragmenta Editorial, aprofitant que se celebra els 700 anys de la seva mort.

Veritat o mentida?

veritat-o-mentidaText: Elisenda Roca
Il·lustració: Cristina Losantos
Bambú Editorial
Edat: A partir de 7 anys

La Bet és una nena que, de sobte, un dia comença a dir mentides. Això la diverteix i la fa riure molt. Com la faula de Pere i el llop, arriba un dia que quan diu la veritat ningú no se la creu. Aquesta col·lecció de llibres conté històries per aprendre a millorar les actituds, a superar entrebancs i a reforçar valors de convivència

Quin cap!

quin-capText: Ricard Ruiz Garzón
Il·lustració: Pedro Rodríguez
Pagès Editors
Edat: A partir de 6 anys

El pollet Quico viu a la Gran Granja de Can Capell, on tothom té el seu barret. Un dia el pollet troba la seva àvia sense la seva barretina i tothom es pensa que li han robat. Davant d’aquest fet misteriós el petit pollet s’adona que l’àvia no l’ha saludat com cal, com ella mateixa li havia ensenyat, i amb molta astúcia fa una gran descoberta. Emotiva aproximació al tema de la pèrdua de memòria dels avis, que tant estimem i que necessitem entendre.

Refranys per a tothom

refranys-per-a-tothomText: Pep Molist
Il·lustració: Lucía Serrano
Editorial Baula
Edat: A partir de 6 anys

Aquest llibre és indispensable perquè els nostres petits no només reconeguin i facin servir els refranys de la nostra llengua, sinó també perquè els assaboreixin i en puguin captar la saviesa que traspuen. Mitjançant frases senzilles aprendrem a trobar una expressió a un pensament o una emoció. Qui menja sopes, se les pensa totes. I Ningú no neix ensenyat!

La classe de matemàgiques

la-classe-de-matemagiquesText i il·lustracions: Cornelia Funke
Estrella Polar
Edat: A partir de 6 anys

Per als que comencen a llegir, aquesta història escrita amb lletra lligada els encantarà: l’Olga és la nova alumna a la classe de segon B i té una peculiar manera de fer càlcul mental… amb màgia! Cornelia Funke és l’escriptora alemanya de literatura infantil i juvenil més destacada, amb títols com Cor de tinta o Reckless.

Quan un elefant s’enamora

quan-un-elefant-senamoraText: Davide Cali
Il·lustració: Alice Lotti
Barcanova
Edat: A partir de 6 anys

Decàleg dels símptomes que pateix un elefant quan s’enamora d’una elefanta. Inexplicablement comença a fer un seguit de coses que no havia fet mai, i se sent d’una manera ben estranya i diferent alhora. Què passa quan ens enamorem? Ens passa el mateix que al nostre amic elefant…?

Contes per a nens que s’adormen de seguida

48105 CUENTOS PARA NIÑOS PORTText i il·lustració: Pinto & Chinto
Kalandraka
Edat: A partir de 6 anys

Aquests contes tan curts, com diu el títol, són per a nens que s’adormen de seguida o per a nens amb una gran dosi d’enginy. Són contes amb una aclucada d’ull o un gir inesperat. Segons afirmen els autors, els contes d’abans d’anar a dormir han de ser breus per definició, ja que els excessivament llargs s’acaben quan el nen ja dorm i aleshores no en sap mai el final.

Marcel·lí

marcel·líText i il·lustració: Sempé
Blackie Little Books
Edat: A partir de 8 anys

L’il·lustrador del Petit Nicholas i de Catherine (Blackie Books, 2014) també ha escrit històries, com aquesta de Marcel·lí. Un nen que es posa vermell amb molta facilitat. Amb massa facilitat! Ell se sent molt incòmode amb aquest fet, fins que es fa amic de l’Arnau, el nou veí de l’escala que esternuda molt sovint i que mai no ha estat enconstipat. L’Arnau es muda de casa i no es tornen a veure fins al cap de molts anys, per casualitat. I s’adonen que, malgrat tot, l’amistat ha perviscut.

Llibre de les bèsties

llibre-bèsties-barcanovaText: Ramon Llull
Adaptació de Muntsa Farré
Il·lustració: Gisela Bombilà
Barcanova
Edat: A partir de 8 anys

Que enguany sigui l’Any Ramon Llull pot ser un bon pretext per endinsar-se en la lectura d’aquest llibre, que és en realitat una part de l’ingent Llibre de les meravelles. Aquesta part dedicada als animals no és un tractat zoològic, sinó que Llull fa una humanització dels animals, i a través d’ells ens descriu els efectes i els vicis de les persones que tenen poder i han de governar. Amb això, tenim un llibre ben actual i vigent.

Llibre del gentil i dels tres savis

llibre-gentil-tres-savis-fragmentaText: Ramon Llull
Adaptació d’Ignasi Moreta
Il·lustració: Àfrica Fanlo
Edat: A partir de 7 anys

La col·lecció dirigida als més petits que ha iniciat Fragmenta aquest mes d’octubre publica per Sant Jordi una versió del Llibre del gentil i dels tres savis de Ramon Llull, adaptat per Ignasi Moreta i amb unes boniques il·lustracions d’Àfrica Fanlo.