Luxe: flores azules y quilates

15.04.2019

Ho diu Rosalía en el seu últim èxit i ho sabien els assiris, babilonis, fenicis i perses l’any 900 aC: “Flores azules y quilates, y si es mentira que me maten”. El CaixaFòrum de Barcelona dedica l’exposició Luxe a l’opulència dels antics imperis d’Orient Mitjà fins a l’arribada d’Alexandre el Gran. Una època sense precedents en la qual els objectes preciosos demostraven poder econòmic, militar i polític. Ells, però, sobretot volien or. Molt or.

Flascó per a oli perfumat. Takht-i Kuwad (Tadjikistan). 500–400 aC. Or. © The Trustees of the British Museum.

“El luxe antic és semblant a l’actual: personalitzat, opulent, excessiu”. Així és com Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació La Caixa, introdueix la mostra Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran, intentant generar un diàleg entre la passió per l’or dels nostres avantpassats i la nostra passió, encara avui, per tot allò que llueixi una mica massa del compte. Aquesta voluntat de lligam entre el passat i el present ja és habitual en les exposicions que el CaixaFòrum fa conjuntament amb el British Museum, amb qui té una aliança que permet portar a Barcelona objectes d’un alt nivell.

Precisament el director d’aquest museu, Richard Lambert, ha passat per la capital catalana per presentar la mostra Luxe i ha explicat que ell relaciona el concepte en qüestió amb els esports. Pel cap del British Museum, jugadors com Cristiano Ronaldo o Leo Messi encarnen la figura de persona amb possibilitats de tenir objectes luxosos, de la mateixa manera que li és inevitable fixar-se en el rellotge del jugador de tenis de torn. Lligat a tot això, Lambert recorda que “aquesta exposició permet agafar perspectiva i pensar en la humanitat a llarg termini”, ja que “aquí les obres estan vives”.

Entre els anys 900 i 300 aC, els poderosos governants d’Orient Mitjà van crear grans imperis i van acumular enormes riqueses. Van construir sumptuosos palaus i jardins plens d’immenses quantitats de tresors –de fet, la part de l’exposició del CaixaFòrum dedicada als jardins és especialment bonica-. Des de l’aparició de l’Imperi assiri fins a les conquestes d’Alexandre el Gran, els diferents grups de poder van crear un món connectat a través de milers de quilòmetres, començant per l’Índia i acabant a l’actual Estat Espanyol, per mitjà d’artesans, comerciants i consumidors d’objectes preciosos.

Ser poderós volia dir demostrar-ho, i per això durant aquell període es va potenciar la creació de tota mena de luxes que, de fet, no només es van construir de zero sinó que també es van robar. Per a molts governants, l’adquisició de productes cars era un objectiu militar important. El mateix equipament de batalla s’embellia per convertir-lo en un objecte de luxe, el portessin les persones o els cavalls. L’exhibició de bellesa i riquesa reforçava el poder polític i intimidava els enemics: abans i ara, el luxe és sinònim de credibilitat, per molt kitsch que pugui arribar a semblar. Rosalía ho sap bé.

“Darrere de cada objecte hi ha sentiments i passions”, recorda Duran, que especifica que la mostra del CaixaFòrum compta amb més de 200 objectes de l’època: des d’arracades fins a llindars de portes, passant per les exquisides peces i miniatures de l’Oxus, el tresor millor conegut d’objectes d’or i plata de l’antiga Pèrsia. I mentrestant, la gent corrent què? La demanda d’articles de luxe es va estendre a tota la societat, per la qual cosa van aparèixer la imitació, l’adaptació i la còpia. Qui tingui ganes de conèixer la història d’aquests objectes, que no és més que la història del desig dels homes, té temps per fer-ho fins a l’11 d’agost.