L’univers de Pedrolo a la Vila del Llibre de Cervera

12.08.2018

Com si estiguessin fermades amb un indeslligable nus de fil invisible, l’estret vincle que uneix la comarca de la Segarra i la literatura catalana s’ha anat estrenyent i estrenyent amb el pas del temps. L’altiplà de Ponent és i ha estat bressol de premis literaris com el 7Lletres o de grans autors com Manuel de Pedrolo, Joan Margarit, Jordi Pàmias, Jaume Ferran o Josep Ramoneda. I de cara al futur vol seguir sent-ho. Enguany que se celebra el centenari del naixement de l’autor segarrenc del Mecanoscrit del segon origen és una bona ocasió per anar a Cervera, la capital de la comarca, i descobrir els aspectes més desconeguts de la seva obra. Manuel de Pedrolo serà la columna vertebral del programa i de l’ambientació de la Vila del Llibre 2018.

Imatge de la passada edició del festival ©Vila del Llibre

Llibres i més llibres; les booktowns són el paradís dels lletraferits. Són viles o municipis que aparegueren per primera vegada a Gal·les als anys seixanta i que, per definició, viuen durant uns dies del llibre. Bellprat, Cervera, la Pobla de Segur i Montblanc són les quatre localitats catalanes que formen part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya i que han heretat la tradició de recuperar espais oblidats per reconvertir-los en llibreries de segona mà o en llocs de creació. L’objectiu no és només dinamitzar la literatura, sinó també potenciar un turisme cultural i una economia social que, de mica en mica, va arrelant a tot el territori català. A partir del febrer de l’any vinent, l’Escala s’incorporarà a la llista de booktowns.

Per tercera edició consecutiva, el carrer Major de Cervera s’omplirà de prosa i poesia amb activitats literàries que, durant el cap de setmana del 20 i el 21 d’octubre, tocaran totes les arestes del polièdric univers pedrolià. Dramaturg existencialista, poeta combatiu i realista, novel·lista innovador, articulista crític i honest i traductor reconegut. Juntament amb el comissariat de l’any Pedrolo i la seva comissària, Maria Villalonga, la Vila del Llibre de les Terres de Ponent 2018 encara ultima els darrers detalls d’aquest homenatge. Ja és segur, però, que l’acte central del festival serà un concert amb il·lustració i lectures en viu de Cesk Freixas.

A més de la celebració en honor a la figura de Manuel de Pedrolo, el cartell de la tercera edició de la Vila del Llibre de Cervera comptarà amb la presència de grans noms de les nostres lletres. Malgrat que el programa del festival literari no serà presentat fins al dimarts 9 d’octubre, a hores d’ara ja es coneixen algunes de les cares recentment premiades que hi assistiran. Entre elles hi podrem trobar la de Joan-Lluís Lluís, Premi Sant Jordi 2017 amb Jo sóc aquell que va matar Franco, la d’Alejandro Palomas, Premi Nadal 2018 amb Un amor, o Gemma Lienas, Premi Sant Joan 2018 amb El fil invisible. També hi seran els poetes Àngels Moreno, Premi Maria Mercè Marçal 2017 amb L’usurpador, Jordi Llavina amb Ermita, o Jordi Cervera, i Pilarín Bayés i Roser Capdevila  hi presentaran les seves autobiografies il·lustrades. Ara per ara, Blanca Busquets, Rafel Nadal, Vicenç Llorca i Marta Alòs completen el programa.

Tal com informa l’organització, està prevista, com cada any, una agenda d’activitats amb un mercat d’editorials independents, taules rodones i presentacions de novetats editorials, tallers dels oficis del llibre, un espai infantil amb contacontes, exposicions i espectacles musicals. Estigueu alerta de les novetats que encara han d’arribar i, sobretot, reserveu-vos el cap de setmana del 20 i 21 d’octubre per fer de Cervera la capital del llibre.

Cartell de la Vila del Llibre de Cervera 2018