Lumínic: la fotografia arriba a Sant Cugat

22.03.2019

S’acaba d’inaugurar la primera edició d’un nou festival de fotografia a Sant Cugat del Vallès, Lumínic, que s’incorpora així al circuit de les nombroses poblacions catalanes que dediquen la seva atenció al món de la fotografia. Lumínic comença el 21 de març i dura fins al 27 d’abril.

“De l’ombra a la llum” de Maria Espeus al claustre del Monestir | Foto: “La Fotogràfica“. Marc Vidal

El Festival Lumínic és el resultat de la iniciativa de tres petites associacions de Sant Cugat que tenien diversos projectes de foment de la fotografia a la seva ciutat: “La Fotogràfica”, “QgatFoto” i “Agita Cultura”. Els tres van decidir, amb molt bon criteri, posar en comú les seves iniciatives i associar-se en una entitat coordinadora per tal sumar esforços.

El resultat va ser a creació de Lumínic, que des del primer moment va comptar amb la col·laboració i el suport econòmic de l’Ajuntament. I així, gairebé dos anys després del començament dels contactes, ara s’inaugura un festival fotogràfic en què es poden veure onze exposicions ubicades en deu espais diferents de la ciutat, públics i privats.

La selecció dels autors i les temàtiques exposades reflecteix la idea d’un festival molt transversal i divers on s’ha volgut que hi tinguessin presència diferents generacions de fotògrafs, des de noms consagrats com Maria Espeus, Manel Esclusa o Antoni Bernad, passant per membres de generacions mes joves com Jordi Bernadó o Israel Ariño a fotògrafs emergents d’escoles de fotografia.

Com acostuma a ser habitual en aquesta mena de certàmens, les mostres es presenten en una sèrie d’espais públics que resulten per si mateixos d’interès pels visitants. Així, al claustre i una sala del Monestir s’hi poden veure De l’ombra a la llum, la sèrie de retrats de dones maltractades de Maria Espeus, i Welcome to Espaiñ de Jordi Bernadó. Al Centre d’Art Maristany hi veiem El jardí d’humus de Manel Esclusa , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya, Conspiracions, la sèrie de magnífics retrats d’Antoni Bernad.

Antoni Bernad a l’Arxiu Nacional de Catalunya | Foto: “La Fotogràfica“. Marc Vidal

Diverses entitats privades han ofert també els seus espais al festival, com és el cas de la llibreria Abacus, on es presenta Plasti(ficats), un treball sobre el greu problema de la contaminació del plàstic de la jove fotògrafa Miriam Garcia. O la Casa Museu Cal Gerrer, on es pot veure el treball This is Tottenham, de l’anglès Inzageano Latif.

Cal remarcar que, a diferència del que passa sovint en aquesta mena de certàmens, en aquest cas la presentació dels treballs i sobretot la il·luminació són excel·lents en tots els espais, la qual cosa facilita a l’espectador la bona visió de les obres. Un altre aspecte que es pot apreciar és que en la majoria de les exposicions el nombre de fotos exposades és moderat, i això s’agraeix perquè evita la gairebé inevitable saturació que acostumem a patir els visitants d’aquests festivals amb moltes exposicions.

La pàgina web del Festival ofereix tots els detalls de les exposicions i les seves ubicacions i horaris, així com un resum de les diferents activitats que, com és usual, s’organitzen paral·lelament a les exposicions: tallers, conferències i visites organitzades. En particular, està previst que cada dissabte se celebri un circuit de visita que sortirà a les 10,30h de la plaça de davant de l’estació dels ferrocarrils de la Generalitat.

Amb aquesta primera edició de Lumínic, Sant Cugat s’afegeix a la llarga sèrie de poblacions catalanes en les que la fotografia té ja una presència notable: Barcelona, Olot, Palafrugell, Torroella, Igualada, Sabadell, Tarragona, Granollers o Vilassar de Dalt, entre d’altres.

Artistes i organitzadors de LUMINIC | Sant Cugat 21/13/2019

Pel que hem pogut veure la iniciativa és ferma, té uns promotors il·lusionats i un Ajuntament que els recolza plenament. Els resultats d’aquesta primera edició fan esperar que Lumínic es consolidi plenament els propers anys. Benvinguts a la festa fotogràfica!