L’últim ‘bolo’ de Camilo Sesto

10.06.2015

Xavi Mira i Albert Ribalta tornen a encarnar dues pobres ànimes que intenten, una vegada més, i amb l’esperança que sigui l’última, aconseguir la major estafa de la seva vida… a Chisinau. L’Off de La Villarroel acull les peripècies d’aquests dos morts de gana a Operació Moldàvia, una comèdia musical que torna a unir Los Tigres i T de Teatre, i que barreja humor, ironia i cançó melòdica. Sis úniques funcions fins el proper 16 de juny.

Operació Moldavia es pot a la Villarroel

Operació Moldavia es pot a la Villarroel

Fa uns anys, vaig tenir el plaer de conversar amb Xavi Mira, Albert Ribalta i Marta Pérez (T de Teatre) arran del seu primer espectacle, Nelly Blue, que va tenir un enorme acollida allà on es va representar. Va aterrar a Barcelona després de visitar més de 35 ciutats de Catalunya, les Illes i el País valencià. Aquell era un homenatge als cantants que arrasaven a l’Espanya dels setanta i vuitanta, en especial homenatge a Nino Bravo. Aquella Espanya on Amparo Muñoz era Miss, dels concursos a la ràdio, de la tele en blanc i negre amb programes com ‘Pasaporte a Dublín’, que catapultaven el representant espanyol a Eurovisió, aquella Espanya on Junior i Karina editaven les cançons en singles i triomfaven les fotonovel·les de Corín Tellado. Nelly Blue era la història d’en Ximo i en Rocco (un valencià nascut a Aielo de Malferit, vila natal del malaurat Bravo; i un osonenc originari de la plana de Vic), que creen el grup Los Tigres per presentar-se a un concurs d’un karaoke de poca volada amb l’esperança de guanyar-lo, ser algú i, en el millor dels casos, esdevenir cantants professionals. Una ficció basada –llavors- en una realitat més estesa dels que molts imaginen i que, quaranta anys després, segueix vigent.

Los Tigres, lluny de desaparèixer, han ressuscitat (per a la satisfacció col·lectiva). A Operació Moldàvia en Ximo i en Rocco són en Toni Llorenç i en Carlos Gardel, dos paios igual de perdedors, arruïnats i colgats de deutes, que no saben on caure morts. El primer acaba de sortir de la presó (vestit de Rocío Jurado, -olé tu, que ni la Pantoja!-, i amb un nòvio equatorià), després de complir condemna per una estafa que va sortir rància; i el segon, antic soci i company de fatigues, l’espera per cometre el ‘cop definitiu’, guanyar 600.000 euros i retirar-se a prendre el sol sota una palmera.

Com us podeu imaginar, la palmera no apareix ni en pintura. Res surt com estava previst, i a la sala d’espera de l’aeroport, aprofiten per repassar la seves miserables vides, els records del local de varietés on van treballar, i amagar-se del capo rus que ha posat preu a les seves vides. I només per escoltar en Xavi Mira, que ja va demostrar els seus dots musicals a Nelly Blue, interpretar Rocío Jurado (‘Como yo te amo’) i el gran Camilo Sesto (‘Melancolía’), paga amb escreix la pena.

Operació Moldàvia és una digna successora d’aquell Nelly Blue, tot i que no arriba al seu nivell. Però, fet i fet, què importa? Celebrem que el duo no nasqués i morís en aquella ocasió i que hagi tingut una simpàtica continuïtat en aquest divertimento que et garanteix, després d’una intensa jornada laboral, riure, somriure, cantar des de la butaca, i marxar a casa amb el bon rotllo al cos. Què més es pot demanar?