Luis Bárcenas puja als escenaris

9.10.2014

Ruz/Bárcenas, l’espectacle escrit per Jordi Casanovas i dirigit per Alberto San Juan, arriba ara al Teatre Lliure després de passar pel Temporada Alta. Teatre despullat per a una realitat disfressada. Aída Pallarès n’ha parlat amb el dramaturg Jordi Casanovas. 

Ruz/Bárcenas, dirigit per Alberto San Juan

 

“El teatre que jo vull no és el de “pa i circ”. Cal fer de la cultura alguna cosa més que oci i espectacle. Volem projectes que tinguin sentit, projectes que mostrin com funciona el poder, els bancs, els partits polítics. Volem un teatre que mostri com funcionen les alternatives que estan construint els ciutadans en tots els àmbits” denunciava, fa uns mesos en una entrevista a Núvol, l’actor Alberto San Juan. Aquest és, de fet, l’objectiu de Teatro del Barrio, la cooperativa cultural que dirigeix al barri madrileny de Lavapiés. Un espai amb voluntat política que té com a producció pròpia espectacles de teatre document com Autorretrato de un joven capitalista español o Ruz/Bárcenas que arriba demà al Teatre de Salt en el marc del Temporada Alta.

L’obra, escrita per Jordi Casanovas i dirigida pel mateix San Juan, és una transcripció de bona part del segon interrogatori de l’extresorer del PP Luis Bárcenas: quan va admetre l’autoria dels papers que porten el seu nom i accepta que el que havia dit fins aleshores era mentida. “Volia escriure una obra sobre la corrupció però tot em sonava molt com una farsa i de sobte vaig topar amb aquesta declaració i em vaig adonar que ja era un material teatral: dues persones que lluiten per un objectiu” explica Casanovas. Bárcenas (interpretat per Manolo Solo)  fa el possible per salvar-se i enfonsar, de pas, a altres persones i el jutge Ruz (Pedro Casablanc) es pregunta si l’extresorer està mentint com abans i busca, per tant, contradiccions per atrapar-lo.

Casanovas va posar fil a l’agulla i va reduir les cinc hores de declaració i interrogatori en poc més d’una hora. “Al principi era més aviat un experiment, volia saber com reaccionaria el públic davant d’un material real i aparentment complicat de digerir”, admet l’autor de Pàtria i Una història catalana. Aviat, però, va poder comprovar que anava pel bon camí i que efectivament el text tenia un interès pel públic, ja que percebia la història d’una altra manera. Sense presses ni saltant-se línies. A més, també els ensenya com funciona el poder. “Sempre tendim a pensar que els qui ens estafen i governen són més intel·ligents i ho tenen tot controlat. I fent Ruz/Bárcenas vaig descobrir que més aviat era tot el contrari, que el funcionament és molt precari i la seva capacitat de gestió molt pobra. Sorprèn que ens hagin colat tantes coses i d’una manera tan grollera i poc elaborada”, admet Jordi Casanovas.  “El més impactant,-continua-, és que Bárcenas troba que tot aquest funcionament, tota la corrupció que l’envolta, és normal”. Un cop més, la realitat supera qualsevol límit de versemblança.

Aquest dimarts 16, després de l’espectacle, tindrà lloc un debat sobre la corrupció amb Ada Colau (Guanyem Barcelona), David Fernández (CUP) i Enric Juliana, director adjunt de La Vanguardia. Moderarà el col·loqui l’actor i director Alberto San Juan. L’entrada és lliure i es podrà seguir amb el hashtag #RuzBárcenas.