Luciana Castellina, la comunista sense partit

16.11.2017

Avui es reprèn el cicle sobre La Revolució Russa a El Born CCM i la convidada d’avui és Luciana Castellina (Roma, 1929),  una periodista, europeista de pedra picada (eurodiputada del 1984 al 1999), amant del cinema i de llarga militància comunista al PC i a l’esquerra del PCI, que conversarà amb Eulàlia Vintró, dirigent de llarga trajectòria política i representativitat institucional del PSUC i d’ICV. L’acte se celebra avui 16 d’octubre a la Sala Moragues d’El Born CCm a partir de les 19h.

 

 

La conversió de la política en una religió és una de les principals aportacions de la III Internacional. Els partits comunistes van esdevenir una església (amb el Kremlin com a Vaticà) i els seus militants, sacerdots i croats de la bona nova amb una fe absoluta i una passió sense aturador. Luciana Castellina i Eulàlia Vintró són dues dones excepcionals, amb una llarga història de militància i una tasca política envejable a les institucions democràtiques, des del Parlament Europeu fins a l’Ajuntament de Barcelona.

Expulsada del partit comunista italià

Luciana Castellina ingressa a la joventut comunista l’any 1947 i, després d’acabar la carrera de Dret, es professionalitza en l’activitat política i participa, a partir del 1963, en la Comissió de la Dona del PCI. L’any 1970 és expulsada del partit amb el nucli fundador d’Il Manifesto (una revista que va esdevenir un diari) i és elegida diputada a les llistes de Democrazia Proletaria (1976-1983). L’any 1984 reingressa al PCI. Contrària a la dissolució del PCI, fa costat a Rifondazione Comunista. En l’actualitat forma part de la presidència nacional de Sinistra, Ecologia, Libertà, liderada per Nicchi Vendola.”Ser comunista vol dir dues coses: primera no renunciar als principis de la llibertat que ens va prometre la Revolució Francesa. I, segon, també pertànyer a una història comunista, com la història del comunisme italià i totes les seves conquestes”, explica l’anciana militant a Daniele Segre, que li va dedicar el documental Luciana Castellina, comunista, on explica molt bé la seva dissidència dins el partit. Podeu veure un fragment extens d’aquest film més amunt.